Startsein voor Spoedzorg zonder grenzen in de EUREGIO

Array

Dinsdag 12 april lanceerden Cees Schenkeveld manager Acute Zorg Euregio en Dr. Elisabeth Schwenzow, directeur Duits-Nederlands samenwerkingsverband Euregio het webportaal www.spoedzorgzondergrenzen.nl. Vanaf nu hebben burgers en medewerkers in de acute zorgketen uit het EUREGIO-gebied via het webportaal de mogelijkheid hun ervaringen met grensoverschrijdende spoedzorg te delen en vragen te stellen. Verder biedt de website informatie over de grensoverschrijdende spoedzorg.

In een paneldiscussie waarbij teruggeblikt werd op 1 jaar grensoverschrijdende samenwerking keken ouders, kinderartsen en bureau Acute zorg Euregio terug. Knelpunten in de acute zorg aan de ene kant van de grens kunnen door grensoverschrijdende samenwerking met het buurland worden opgelost. Een actueel voorbeeld hiervan: kinderen uit Gronau kunnen sinds begin 2015 ook in Medisch Spectrum Twente in Enschede worden behandeld. MST kan veel sneller worden bereikt dan Duitse ziekenhuizen met een kinderafdeling. MST heeft daarom sinds 2015 een nauwe samenwerking met het St. Antonius Hospital Gronau, de huisartsen en de huisartsenpost in Gronau.

”In het afgelopen jaar zijn rond 80 kinderen uit Gronau opgenomen. De reactie van de ouders was in het algemeen positief. In een enkel geval was er sprake van een taalbarrière. “Dat lossen we op door taalcursussen”, zo maakt dr. Anne Jonge Poerink, kinderarts in het MST na één jaar grensoverschrijdende samenwerking de balans op. “We zijn in MST heel goed opgevangen” verwoordt Conny Weyck uit Duitsland haar ervaring. Haar kind werd vorig jaar in MST behandeld.

Spoedzorg in het grensgebied verbeteren
“Spoedzorg zonder grenzen“ is een initiatief van het INTERREG-project “PREpare“. De projectpartners streven ernaar de acute zorg in de grensregio verder te verbeteren. Ook hopen ze door het webportaal nieuwe inzichten te krijgen over wat goed en wat minder goed werkt in de grensoverschrijdende spoedzorg. Waar zien burgers en zorgprofessionals nog behoefte aan verbetering? Ook kunnen bezoekers van de website informeren naar de grensoverschrijdende mogelijkheden in de spoedzorg. ”Wat kan ik aan de andere kant van de grens verwachten, wat moet ik weten?” vat Cees Schenkeveld, leider van het PREpare-project en manager Acute Zorg Euregio samen. Hij hoopt dat veel burgers en medewerkers in de spoedzorgketen de website bezoeken en op die manier helpen de spoedzorg in het directe grensgebied nog verder te verbeteren.

www.spoedzorgzondergrenzen.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen