Salarisonderzoek salariskloof mannelijke en vrouwelijke Salesprofessionals in Life Sciences

Array

Nieuwe generatie commerciële vrouwen dicht salariskloof!
Het inkomen van de nieuwe generatie vrouwen die actief zijn in commerciële functies in Life Sciences komt steeds dichter bij dat van hun mannelijke collega’s. Een opmerkelijke bevinding, omdat uit nagenoeg alle salarisonderzoeken blijkt dat vrouwen (flink) achterlopen in salaris. Het salarisonderzoek dat Derks & Derks samen met de Universiteit van Amsterdam onder 477 salesprofessionals uitvoerde, toont aan dat vrouwen gemiddeld iets minder verdienen en dat hun inkomen minder snel stijgt dan dat van mannen, maar het verschil over de hele groep is niet meer significant. Met name in de nieuwe generatie salesprofessionals (tot 40 jaar) is dit verschil genivelleerd.

Directeur Jan Derks: “Dat het salaris van vrouwen die in sales actief zijn meer gelijk wordt aan dat van mannen is rechtvaardig en een bijna logisch gevolg van het feit dat zij in eerdere onderzoeken van Derks & Derks als ‘beter’ beoordeeld worden door hun managers. Dit komt onder andere omdat het persoonskenmerk consciëntieusheid sterk gewaardeerd wordt en dat blijkt bij de vrouwen die deelnamen sterker ontwikkeld te zijn. Je ziet duidelijk dat de inkomensverschillen vooral bij de nieuwe generatie klein zijn, vanaf ongeveer 40 jaar loopt het weer op. Het ligt voor de hand om dit mede te verklaren uit de hogere uitstroom van vrouwen bij Hogescholen en Universiteiten. Vanaf het 40e levensjaar zien we dat er meer mannen in leidinggevende posities terecht komen en daardoor weer meer gaan verdienen. De nieuwe generatie dicht dus de salariskloof maar heeft ook een uitdaging om door te pakken en die managementposities te nemen.”

Next level farmers
Er zijn meer veranderingen gaande. Het onderzoek toont aan dat ook de verschillen in salariëring tussen Farma, Medical, Food en Gezondheidszorg blijvend genivelleerd lijken te zijn. ‘Farma’ betaalde voorheen duidelijk meer. In het salarisonderzoek onder salesprofessionals uit 2014 bleek dit niet meer aan de orde. Ook in het huidige onderzoek bestaat er geen statistisch significant verschil tussen salarissen binnen de genoemde branches. Derks: “Commerciële organisaties in de gezondheidszorg worstelen met hun rol in de keten en staan voor de uitdaging om de eigen meerwaarde opnieuw uit te vinden. De klassieke buitendienst wordt kleiner en meer op projecten en samenwerking met de voorschrijver gericht. Het profiel van de commerciële professional verschuift daardoor, de targets liggen meer op kwaliteit en innovatie dan op ‘pushen’, binnen alle branches. De druk wordt van omzet en ‘aantal bezoeken’ weg gehaald. Omdat dit binnen alle Life Sciences niches wordt gedaan verdwijnen de in Farma meer aanwezige duurbetaalde ‘hunters’ en komen de ‘nieuwe next level farmers’ tot bloei.”

Andere relevante bevindingen uit het onderzoek zijn dat de Business Development Manager de best verdienende salesprofessional is en de hoogste bonus ontvangt, dat de doelgroep (eerste lijn, tweede lijn of een combinatie hiervan) niet van invloed is op de salariëring, dat ruim de helft van de commerciële professionals een bonus ontvangt en dat deze gemiddeld twee maandsalarissen bedraagt.

Populaire benchmark
De meest bezochte pagina van het salarisonderzoek is en blijft de benchmark pagina. Derks hierover: “We zien dat de lezer vooral geïnteresseerd is in hoe zijn eigen salaris zich verhoudt ten opzichte van de markt. De afdelingen compensation and benefits binnen bedrijven gebruiken onze benchmark ook in toenemende mate, omdat dit de enige is die zo specifiek op de Life Sciences markt gericht is.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen