Cardioloog Hofstra, TNO en De Hart&Vaatgroep gaan strijd aan met gestresst Nederland

Array

Nationale SLIM Stresstest maakt bewust van vele stressfactoren in hectische maatschappij
SLIM Lifestyle lanceert vandaag in samenwerking met TNO en De Hart&Vaatgroep de Nationale SLIM Stresstest. Stress heeft steeds vaker een negatieve invloed op onze gezondheid. Het verhoogt de kans op overgewicht en op hart- en vaatziekten, waaraan dagelijks nog altijd meer dan 100 Nederlanders overlijden. Met de Nationale SLIM Stresstest willen cardioloog professor dr. Leonard Hofstra, TNO en De Hart&Vaatgroep mensen zich hiervan bewust maken en belangrijker nog: stimuleren om anders om te gaan met stressfactoren en zo gezondheidsproblemen te voorkomen.

We worden steeds vaker geconfronteerd met allerlei factoren die stress veroorzaken. Het wegvallen van internet, files, te laat voor het ophalen van de kinderen, deadlines op het werk, vertraging van het openbaar vervoer, overvolle agenda’s en ga zo maar door.

Deze gebeurtenissen zorgen voor een adrenalinestoot en daardoor stress voor je lichaam. Door de hectische maatschappij waarin we leven, komen deze momenten steeds vaker voor. Vaak zelfs zonder dat we ons daar bewust van zijn. Met de Nationale SLIM Stresstest moet er nu een einde aan deze zorgwekkende ontwikkeling komen. De vragenlijst is online in te vullen, waarna je direct een uitkomst krijgt met daarin je stresslevel, je kans op hart- en vaatziekten en tips om beter met stressfactoren om te gaan.

Nederland  21 dec 2015 Leonard Hofstra, hij is de baas van Cardiologie Centra Nederland , Locatie Utrecht foto: Arie Kievit

Nederland 21 dec 2015
Leonard Hofstra, hij is de baas van Cardiologie Centra Nederland , Locatie Utrecht
foto: Arie Kievit

Heel belangrijk, weet dr. Leonard Hofstra, want voldoende ontspanning en rust zijn een essentieel onderdeel van een gezonde lifestyle. ,,Een verhoogd stressniveau stimuleert aderverkalking en de vorming van bloedstolsels, belangrijke oorzaken van een hartinfarct. Bovendien zien we dat stress een negatieve invloed heeft op je gewicht. Mensen die zich gestresst voelen, zoeken meestal een uitlaatklep, bijvoorbeeld eten of een sigaret opsteken. Dit zorgt voor een onmiddellijke bevrediging van je brein en daardoor voor een tijdelijke ontsnapping aan de stress, maar dit heeft uiteindelijk natuurlijk negatieve gevolgen voor je gewicht en daardoor je gezondheid.”

Hoewel we weten dat het anders moet, lukt het ons nog steeds niet om gezond te eten, voldoende te bewegen en goed te slapen en ontspannen. Dé essentiële factoren voor een goede gezondheid. Daardoor kampt ruim 40 procent van de Nederlanders met overgewicht, elke week komen er 1.000 diabetespatiënten bij en ons land kent momenteel ruim een miljoen hart- en vaatziektepatiënten, van wie er elke dag ruim 100 overlijden. De nationale SLIM Stresstest is één van de middelen waarmee dr. Hofstra deze zorgwekkende ontwikkelingen om wil keren.

De Nationale SLIM Stresstest is gratis in te vullen via www.slimlifestyle.nl.

Over Leonard Hofstra
Professor Leonard Hofstra is managing cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland en bijzonder hoogleraar Risk profiling in heart disease bij VUmc. Dr. Hofstra wijdt zich volledig aan preventie en lifestyle interventie. Hij doet dit met zijn Succesvolle Lifestyle Interventie Methode (SLIM), een unieke en succesvolle combinatie van beter slapen, ontstressen, effectief bewegen en verantwoorde voeding. SLIM is een beproefd succes. De praktijk leert bijvoorbeeld dat medicijnen voor een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol vaak niet meer nodig zijn na het volgen van SLIM. Mede vanwege deze aanpak is hij onlangs verkozen tot de meest patiëntvriendelijke zorgverlener van 2015.

Bron: SLIM Lifestyle

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen