Hans Clevers ontvangt Prijs Akademiehoogleraren

0
564

Hans Clevers, hoogleraar moleculaire genetica verbonden aan het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht, is uitgeroepen tot Akademiehoogleraar 2016 van de KNAW. Deze prijs voor het leven, bekroont hoogleraren die een unieke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van hun vakgebied en in hun carrière hebben aangetoond dat zij tot de absolute top van hun vakgebied behoren. Clevers krijgt naast de eervolle vermelding, een bedrag van één miljoen euro, te besteden aan een wetenschappelijk doel naar keuze.

Hans Clevers
Hans Clevers (59) is hoogleraar medische genetica aan de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht en leidt een onderzoeksgroep bij het Hubrecht Instituut van de KNAW. Sinds vorig jaar is hij wetenschappelijk directeur van het nieuwe Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Clevers speelt een leidende rol in het onderzoek naar volwassen stamcellen en hun rol bij het ontstaan van kanker, en bij de ontwikkeling van organoïden (mini-organen van lichaamseigen weefsel) voor medisch onderzoek. Hij ontving de afgelopen jaren tal van prijzen voor zijn onderzoek, waaronder de Spinozapremie (2001) en de Heinekenprijs voor de Geneeskunde. Het stamcelonderzoek van Clevers speelt een prominente rol binnen het Utrechtse strategisch onderzoeksthema Life Sciences waarin Utrechtse wetenschappers uit de biologie, scheikunde, diergeneeskunde en geneeskunde samenwerken aan regeneratieve geneeskunde. Sinds 2015 is Clevers universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Prijs voor Akademiehoogleraar
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) kent jaarlijks twee van Prijzen voor Akademiehoogleraar toe aan één onderzoeker uit de sociale of geesteswetenschappen en één onderzoeker uit de natuurwetenschappen, de technische wetenschappen of de levenswetenschappen. De tweede prijs die in 2016 wordt uitgereikt gaat naar prof. dr. Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal en literatuur aan de Universiteit Leiden. De twee winnaars zijn geselecteerd door een internationale jury die werd samengesteld door de KNAW. De prijzen worden op 23 juni aanstaande uitgereikt in het Amsterdamse Trippenhuis, de thuisbasis van de KNAW.

Bron: UMC Utrecht

Vorig artikelGroei in Nederland voornamelijk door natuurlijke aanwas
Volgend artikelEerste exemplaar boek over verpleegkunde UMC Utrecht uitgereikt
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.