Twee vervolgstudies op EMPA-REG OUTCOME-studie aangekondigd

Array

Nieuwe hartfalenstudies naar het effect van Jardiance® bij patiënten met én zonder diabetes type 2
Wereldwijd lijden er ongeveer 26 miljoen mensen aan chronisch hartfalen. De nieuwe studies bouwen voort op bevindingen van de studie EMPA-REG OUTCOME®

“Uit de recent gepubliceerde EMPA-REG OUTCOME-studie bleek Jardiance (empagliflozine) bij type 2 diabetici met een verhoogd cardiovasculair risico de kans op cardiovasculaire sterfte te verkleinen. Nu willen we onderzoeken of empagliflozine ook voordeel zou kunnen bieden voor patiënten met hartfalen,” zegt prof. Hans-Juergen Woerle, Global Vice President Medicine bij Boehringer Ingelheim.

Vandaag maakte Boehringer Ingelheim bekend twee studies te gaan starten waarin het antidiabeticum empagliflozine onderzocht wordt voor de behandeling van patiënten met chronisch hartfalen. Hierbij zal dan gekeken worden naar het effect van dit middel op cardiovasculaire uitkomstmaten. De studie richt zich op patiënten met én zonder diabetes type 2 die lijden aan chronisch hartfalen. Volgens planning zullen deze studies binnen twaalf maanden van start gaan.

Nieuwe studies vanwege een 35% kleinere kans op ziekenhuisopname
Empagliflozine is het eerste middel tegen diabetes dat bij een speciaal op cardiovasculaire eindpunten gerichte studie de kans op cardiovasculaire sterfte bleek te verkleinen. Dit effect werd gezien wanneer dit middel naast de standaardbehandeling (met onder meer bloedglucoseverlagende middelen en middelen tegen hart- en vaatziekten) werd gebruikt bij mensen met diabetes type 2 die een verhoogd cardiovasculair risico hadden.

In de EMPA-REG OUTCOME-studie leidde gebruik van empagliflozine onder patiënten met diabetes type 2 en met een verhoogd cardiovasculair risico niet alleen tot een 38% kleinere kans op cardiovasculaire sterfte, maar ook tot een 35% kleinere kans op ziekenhuisopname vanwege hartfalen. Deze resultaten zijn de aanleiding voor deze nieuw geplande studies.

Bij hartfalen is het hart niet meer in staat voldoende bloed door het lichaam te pompen. De aandoening brengt lichamelijke beperkingen met zich mee en kan dodelijk zijn. De aandoening komt veel voor; wereldwijd lijden er ongeveer 26 miljoen mensen aan chronisch hartfalen.

“Eén op de twee mensen met hartfalen overlijdt binnen vijf jaar na het stellen van de diagnose. Er bestaat dan ook een enorme behoefte aan een effectieve behandeling voor al die patiënten met deze aandoening,” benadrukt dr. Javed Butler, cardioloog in het Amerikaanse Stony Brook University.

Bron: Boehringer Ingelheim

Referenties

  1. Ambrosy, A.P., et al. “The Global Health and Economic Burden of Hospitalizations for Heart Failure” J Am Coll Cardiol 2014;63:1123-33.
  2. Zinman, B., et al. “Empagliflozin, Cardiovascular Outcomes, and Mortality in Type 2 Diabetes” N Engl J Med. 10.1056 (2015).
  3. Medicographia, The Heart Failure Epidemic. Beschikbaar op: www.medicographia.com/2012/02/the-heart-failure-epidemic/ Geraadpleegd in: april 2016.
  4. American Heart Association. Beschikbaar op: http://newsroom.heart.org/news/american-heart-association-issues-red-steps-challenge-to-rise-above-heart-failure Geraadpleegd in: april 2016.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen