Internationale Klinisch Onderzoeksdag (International Clinical Trials Day)

Array

Sinds 2005 wordt op 20 mei de Internationale Klinisch Onderzoeksdag (International Clinical Trials Day) gevierd. Op 20 mei 1747 vond het eerste onderzoek plaats, uitgevoerd door James Lind. James Lind deed klinisch onderzoek naar scheurbuik. Lind legde met zijn onderzoek de basis voor het moderne klinisch onderzoek.

Op deze dag zijn er diverse evenementen, debatten en is er informatie over klinisch onderzoek. Zo heeft de Europese vereniging van geneesmiddelenfabrikanten sinds 2004 heeft een lijst online van website-portals van bedrijven waarop informatie te vinden is over gegevens van klinisch geneesmiddelenonderzoek.
Via de portals kunnen geïnteresseerden tot op patiëntniveau gegevens vinden over het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Op die manier kan wereldwijd kennis worden gedeeld met als doel sneller en beter onderzoek te kunnen doen. Het uitwisselen van gegevens biedt wetenschappers de mogelijkheid verder onderzoek te doen ten behoeve van de patiënt. De opzet van de databanken is zodanig, dat de privacy van de deelnemers aan het onderzoek is gegarandeerd.

De lijst is een uitvloeisel van afspraken die farmaceutische bedrijven wereldwijd hebben gemaakt om onderzoeksgegevens transparant te maken. Het overzicht van de web-portals is te vinden op http://www.efpia.eu/mediaroom/167/43/EFPIA-launches-clinical-trial-data-portal-gateway

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen