Uitbreiding mogelijk van succesvolle therapie prostaatkanker

Het Catharina Kanker Instituut breidt de behandeling van patiënten met een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker met het radioactieve Radium-223 chloride verder uit. Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat het aantal injecties veilig en succesvol kan worden verdubbeld van 6 naar 12. De extra zes injecties voorkomen in veel gevallen dat de kwaadaardige tumoren in het bot verder toenemen.

Dit resultaat komt bovenop de levensverlenging van drie tot zes maanden bij de eerste zes injecties. Het was al bekend dat de therapie de pijn vermindert en zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Het middel werd tot nu toe ingezet als laatste optie na chemo –en/of hormoontherapie. Uit een ander onderzoek is nu ook vast komen te staan dat het veilig is om deze therapie eerder in het ziekteproces in te zetten.

“Het blijkt een makkelijk verdraagbare therapie”, aldus nucleair geneeskundige Dirk Wyndaele van het Catharina Kanker Instituut . ”Het klinkt misschien vreemd, maar het enthousiasme over deze nog redelijk nieuwe behandeling blijft bij patiënten en behandelaars toenemen.” Het Catharina Ziekenhuis, dat in januari 2014 als eerste ziekenhuis in Nederland deze therapie klinisch aanbood, heeft de verlengde behandeling onlangs al toegepast .

Kortdurende behandeling
De behandeling met Radium-223 chloride in het Catharina Ziekenhuis bestaat uit één maandelijkse injectie gedurende 6 of 12 maanden; afhankelijk van de conditie van de patiënt. Het is een kortdurende behandeling , waarbij vijf milliliter vloeistof waarin het radium is verwerkt in een ader van de elleboog wordt ingespoten. De therapie heeft geen zware bijwerkingen.

Nog een voordeel van een therapie met Radium-223 is dat het goedkoper is in vergelijking met andere therapieën voor deze patiëntengroep. Bij uitzaaiingen in de botten treden vaak complicaties op, zoals botbreuken. Daardoor is extra specialistische zorg nodig. Die complicaties worden significant verminderd door de toediening van Radium-223 chloride. Dat betekent dat bijkomende specialistische behandelingen minder vaak voorkomen, wat uiteindelijk zorgkosten bespaart. Wyndaele heeft cijfers hierover op vrijdag 20 mei gepresenteerd tijdens de voorjaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde op de TU/e in Eindhoven.

Vijftig nieuwe patiënten per maand
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Naar schatting komt 20 tot 40 procent van de patiënten met prostaatkanker die is uitgezaaid in de botten, nooit aan chemotherapie toe. Of ze zijn daar te zwak voor of ze weigeren omdat de bijwerkingen van chemotherapie de levenskwaliteit aantast. Ook kunnen de uitzaaiingen veel pijn veroorzaken. Patiënten in deze fase van het ziekteproces kunnen niet meer genezen; de gemiddelde levensverwachting is hierbij ongeveer achttien maanden. Studies hebben aangetoond dat juist patiënten waarbij het bovenstaande het geval is, baat hebben bij de behandeling met Radium-223 chloride. In Nederland beginnen gemiddeld vijftig nieuwe patiënten per maand met deze behandeling.

Het Catharina Kanker Instituut biedt alle vormen van behandelingen voor prostaatkankerpatiënten aan. Naast de therapie met Radium-223 chloride beschikt het Instituut over robotchirurgie, chemotherapie en diverse vormen van radiotherapie, waaronder brachytherapie.

Op dinsdag 24 mei wordt in het Catharina Ziekenhuis een voorlichtingsavond gehouden voor patiënten met prostaatkanker, waar onder meer de therapie met Radium 223-chloride uitgebreid wordt besproken.

Bron: Catharina Ziekenhuis