Catharina Ziekenhuis enthousiast over revolutie in CVA-behandeling

Array

Het klinkt logisch: lokaliseer en verwijder het stolsel dat voor een herseninfarct (CVA, red.) zorgt. In het Catharina Ziekenhuis is deze techniek, de zogenaamde intravasculaire trombectomie (verwijdering van een stolsel, red.) bewezen effectief. Interventieradiologen en neurologen van het Catharina Ziekenhuis werken al ruim een jaar lang met deze revolutionaire techniek en zijn enthousiast over de resultaten. “We hebben ruim zeventig patiënten inmiddels behandeld door middel van een trombectomie. De resultaten zijn verbluffend”, zegt interventieradioloog Xander Tielbeek van het Catharina Ziekenhuis.

Uit een groot Nederlands onderzoek (Mr. Clean studie, red.), dat eind 2014 werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The New England Journal of Medicine, blijkt dat een trombectomie na een herseninfarct minder hersenschade en minder neurologische klachten oplevert. Patiënten functioneren in het dagelijkse leven beter dan patiënten die deze behandeling niet hebben ondergaan. Het Catharina Ziekenhuis is één van de zeventien centra die deelgenomen heeft aan dit onderzoek. Sinds januari 2015 behandelt het Catharina Ziekenhuis alle patiënten uit de regio die een herseninfarct krijgen en in aanmerking komen voor deze speciale behandeling.

Katheter
Een herseninfarct heeft vaak ernstige gevolgen, zoals spraakstoornissen en verlamming van arm en been. Zonder snelle behandeling raakt bijna de helft van alle patiënten zwaar gehandicapt. Tot nu toe kreeg iemand met een herseninfarct standaard via de arm een middel ingespoten dat stolsels oplost. Dit werkt echter slechts bij 1 op de 10 patiënten. Bij een trombectomie wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd. “We trekken het stolsel er als het ware uit. Dit vergt ervaring en samenwerking tussen de interventieradioloog en de neuroloog. Het is absoluut noodzakelijk dat een arts vlieguren maakt voordat deze behandeling in een precair gebied als de hersenen wordt uitgevoerd”, legt Xander Tielbeek uit.

Afspraken
Het Catharina Ziekenhuis heeft met omliggende ziekenhuizen in de regio Zuidoost-Brabant afspraken gemaakt dat patiënten met een ernstig herseninfarct, na de eerste opvang in het dichtstbijzijnde ziekenhuis, direct vervoerd worden naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Zeker bij een ernstig herseninfarct is snelheid geboden”, zegt neuroloog Koos Keizer  van het Catharina Ziekenhuis. “De trombectomie moet binnen zes uur worden uitgevoerd, wil deze nog effect hebben. Maar hoe sneller, hoe effectiever, elke minuut telt.” Xander Tielbeek vult hem aan: “Na een jaar durf ik wel te zeggen dat we verbluffende resultaten hebben gezien. Met deze behandeling houden we de patiënten uit het verpleeghuis. Zo hebben we meegemaakt dat een patiënt met een volledige verlamming aan de linkerzijde binnenkomt en wandelend het ziekenhuis verlaat. Daar doen we het voor.”

Semi-academisch ziekenhuis
In de regio Zuidoost-Brabant wordt een trombectomie uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis. Het ziekenhuis fungeert in deze regio als semi-academisch ziekenhuis. In het Catharina Hartcentrum zijn alle voorzieningen voor deze behandeling aanwezig. Zo zijn in het ziekenhuis 24/7 ervaren neurologen en interventie-radiologen aanwezig. Patiënten met een ernstig herseninfarct worden daarom na het eventueel inspuiten van het stolsel-oplossende middel in het dichtstbijzijnde ziekenhuis, direct per ambulance naar het Catharina Ziekenhuis vervoerd, waar de trombectomie kan worden uitgevoerd.

Bron: CZE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen