Mobile app voor doven en slechthorenden vertaalt alles

Array

Vrijdagmiddag was Ava, een mobile app voor doven en slechthorenden, op televisie te zien tijdens de uitzending van RTL Z In Zaken. Jari Hazelebach, zoon van dove ouders, slaagde erin om wat los te maken bij de tafelgasten. Zij beoordeelden de pitch met vijf tienen, iets wat nog nooit eerder is voorgekomen tijdens het programma.

Dinsdag 24 mei ging Jari al met de jury- én publieksprijs van de Philips Innovation Award 2016 naar huis. De jury roemde zijn passie en de impact die Ava heeft op mensen met een gehoorbeperking wereldwijd. “Bij Ava, willen we communicatiebarrières tussen horenden en doven, altijd en overal, voorgoed doorbreken.” aldus Jari, tevens student aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het winnen van de Award levert €50.000,- op om de app verder te ontwikkelen.

Spraakherkenning met Real Time Text
De Ava-app activeert en verbindt de microfoons van de aanwezige smartphones. Vervolgens worden de gesprekken opgevangen en via spraakherkenning omgezet in tekst. Zodoende kunnen de gebruikers binnen één seconde op hun smartphone zien wie wat zegt. Contacten met familie, vrienden en collega’s verlopen hierdoor een stuk makkelijker.

Communicatiebarrières
Groepsgesprekken zijn voor veel doven en slechthorenden vaak problematisch. Bijvoorbeeld een plotselinge vergadering op het werk, een etentje met het gezin of zomaar een gesprek bij de bakker. Spraakafzien, in de volksmond liplezen genoemd, is te vermoeiend om lang vol te houden en lang niet iedereen beheerst de Nederlandse Gebarentaal. Ava biedt de uitkomst voor de ruim 1,5 miljoen Nederlandse doven en slechthorenden. Dit aantal zal de komende jaren stijgen als gevolg van lawaaidoofheid en vergrijzing.

Ava zoekt nog Nederlandse testers
Uniek is de intensieve betrokkenheid van de eindgebruikers: doven en slechthorenden. Bovendien is één werknemer van Ava zelf doof en komen er twee uit een familie met dove ouders. De app is nog volop in ontwikkeling, om deze reden is Ava nog opzoek naar testgebruikers. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de website van Ava.

Bron: Ava

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen