Bernhoven opnieuw gecertificeerd als hepatitis behandelcentrum

Array

Bernhoven is recent opnieuw gecertificeerd als hepatitis behandelcentrum. Het certificaat wordt verleend door de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen en werd in april 2013 voor het eerst aan Bernhoven verstrekt. Voor het ziekenhuis betekent dit dat Bernhoven verantwoordelijk is voor de behandeling van patiënten met acute of chronische virale hepatitis in de regio. De MDL-artsen fungeren tevens als vraagbaak voor andere specialisten en huisartsen in de regio.

Hepatitisspreekuur

Het hepatitisbehandelteam wordt gevormd door MDL-artsen Karen Steenhuisen-van Erp en Ingrid Gisbertz, internist-infectioloog Kitty Slieker en MDL-verpleegkundige Lilette Gnirrep. Het team houdt iedere donderdagmiddag hepatitisspreekuur op de polikliniek. Patiënten kunnen bij hen terecht na verwijzing door de huisarts, andere specialisten, verslavingsartsen of GGZ/GGD. Vroeger was hepatitis onbehandelbaar. Nu is de aandoening, hoewel nog niet altijd te genezen, goed te behandelen. We spreken dan over een chronische virale hepatitis.

Wat is hepatitis?

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Dat is gevaarlijk omdat de lever zeer veel functies heeft. Er zijn verschillende soorten hepatitis: A, B, C, D en E. Al deze infecties worden door een virus veroorzaakt. De bekendste vormen zijn B en C, maar ook hepatitis E komt in deze regio regelmatig voor.

Een virale hepatitis is besmettelijk. Die besmetting verloopt via speeksel, bloed of bloedproducten (zoals injectienaalden) en via (onveilig) seksueel contact. Een virale hepatitis kan ook overgedragen worden van moeder op ongeboren baby. Het verraderlijke van een virale hepatitis is dat de patiënt er jarenlang niets van merkt. Pas als de lever voor ongeveer negentig procent beschadigd is, ontstaan er problemen, maar dan is de schade meestal onherstelbaar. Bij blijvende ontsteking treedt er verbindweefseling van de lever op dat in het laatste stadium ‘levercirrose’ wordt genoemd.

Waaruit bestaat de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van het type virale hepatitis. Voor hepatitis B bestaat de behandeling uit pillen en/of injecties waarbij de kans bestaat dat de patiënt voor de rest van zijn leven medicijnen moet slikken. Kans op genezing bestaat, maar vaak is onderdrukking van het virus het doel om zo ontsteking en verlittekening van de lever te voorkomen. Voor hepatitis C zijn er sinds kort nieuwe medicijnen op de markt waarbij de kans op genezing sterk toegenomen is. Deze nieuwe medicamenten zijn in pil-vorm en hebben aanmerkelijk minder bijwerkingen dan de oude behandelmethoden. Daarnaast is de behandeling ook nog eens patiëntvriendelijker.

Omdat de ziekte zo sluipend is, is het volgens het hepatitisbehandelteam van Bernhoven heel belangrijk dat artsen en andere zorgverleners alert zijn, zeker bij risicogroepen zoals verslaafden of bepaalde groepen immigranten. Helaas kan nog niet iedere patiënt met een virale hepatitis worden genezen, maar het team vindt dat iedere patiënt met hepatitis B of C gescreend zou moeten worden voor eventuele behandeling, nu of in de toekomst.

Bron: Bernhoven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen