Hoogste punt bouw protonentherapiecentrum UMCG bereikt
ArrayMet het storten van een ruim drie meter dik betonnen dak is het hoogste punt bereikt in de bouw van het UMC Groningen Protonentherapiecentrum. Het beton vormt het dak boven de ruimten waarin later dit jaar de bestralingstoestellen en de deeltjesversneller worden geïnstalleerd. Deze mijlpaal werd vandaag gevierd door medewerkers van bouwbedrijf Visser & Smit Bouw en het UMCG.
De bouw van het protonentherapiecentrum verloopt voorspoedig; ongeveer een jaar naar aanvang van de bouw is het hoogste punt bereikt.
Hoewel het gebouw aan de buitenkant al bijna af lijkt, is na oplevering nog ongeveer een jaar nodig om alle apparatuur te installeren, af te stellen en te testen.
Met de komst van het centrum worden vijftig nieuwe voltijdbanen gecreëerd. Het gaat om functies als radiotherapeuten, laboranten, klinisch-fysici, maar ook om medewerkers ICT en patiëntenservice.
Planning
Volgens planning zullen eind 2017 de eerste patiënten in het centrum worden behandeld met protonentherapie, een voor Nederland nieuwe bestralingsbehandeling. Deze behandeling leidt tot minder bijwerkingen en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. In het centrum worden op den duur zo’n 600 patiënten per jaar behandeld, zowel volwassenen als kinderen. Voor de verwijzing van patiënten in Noord-Oost Nederland werkt het UMCG samen met andere ziekenhuizen en radiotherapie-instituten in de regio.
Het protonentherapiecentrum maakt deel uit van het UMC Groningen Cancer Center dat oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen biedt. Vanuit dit centrum werken zorgprofessionals van het UMCG samen met zorgprofessionals van ziekenhuizen in de regio in gespecialiseerde netwerken aan optimale, op elkaar afgestemde zorg voor mensen met kanker.
De foto van het protonentherapiecentrum gemaakt door Antoinette Borchert
Bron: UMCG