Vrienden Meander geven met VoICe patiënten Intensive Care ‘hun stem terug’

Array

Het project VoICe is succesvol afgerond. Patiënten op de Intensive Care (IC) van Meander Medisch Centrum kunnen nu veel beter duidelijk maken hoe het met ze gaat. Vaak kunnen ze niet praten vanwege beademingsapparatuur. Door de aanschaf van tablets met een speciale app krijgen zij nieuwe mogelijkheden om zich uit te drukken, zoals aangeven dat ze pijn of dorst hebben. Het project werd mogelijk door acties van de Vrienden van Meander.


Communicatie-app IC VoICe

VoICe is een communicatie-app voor patiënten op de Intensive Care die vanwege een beademingscanule niet kunnen praten. Hiermee kan de wakkere, beademde patiënt middels een i-Pad zichzelf beter uitdrukken en laten weten wat hij wil. De bestaande methodes als liplezen, letterborden en knikken zijn niet afdoende. De patiënt krijgt met de app als het ware zijn stem terug, hij kan makkelijker duidelijk maken wat hij wel of niet wil. De patiënt wordt dankzij de app geactiveerd en krijgt enigszins de controle over zijn situatie terug.

Vrienden van Meander

De Vrienden van Meander hebben het afgelopen jaar donaties ingezameld om dit bijzondere project mogelijk te maken. Een deel van het benodigde bedrag komt van een IC-patiënt die giften inzamelde voor zijn 40-jarig huwelijk, een ander deel is afkomstig van de stichting Waterlijn. Daarnaast zijn er ook opbrengsten gekomen uit de jaarlijkse wenslichtjes-actie en uit een sponsoractie tijdens de Marathon Amersfoort 2015.

Vervolgacties

De komende tijd zetten de Vrienden van Meander zich in voor een aantal nieuwe projecten op de Intensive Care. Het is een grote wens van de afdeling om patiënten meer comfort en afleiding te geven in de nu nog klinische en witte omgeving. Dit wil de IC realiseren met speciale stoelen, fotobehang, projectie van familieafbeeldingen, een fijne wachtruimte en een sfeervolle gespreksruimte.

Bron: Meander MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen