Kantoormedewerkers langer gezond dankzij innovatieve werkplekken

Array

Nederlanders werken steeds langer door voordat zij met pensioen kunnen gaan. Oudere kantoormedewerkers hebben behoefte aan specifieke ondersteuning. Zo moet hun fysieke gezondheid gewaarborgd worden, moeten hun hersenen voldoende getraind blijven, en moet er goed gelet worden op hun geestelijke gezondheid. Vooralsnog zijn werkgevers in Europa hier niet op voorbereid en bieden ze hun oudere werknemers ‘normale’ werkplekken aan.

Kantoormedewerkers

Het gevolg? Hoog ziekteverzuim en ongelukkigere werknemers. Binnen een groot Europees project, PEARL genaamd, wordt de werkplek van de toekomst gebouwd voor de oudere kantoormedewerker. Deze dagen strijkt een groep van internationale onderzoekers neer in Enschede om de werkplek vorm te geven en plannen te maken om deze in de praktijk neer te zetten. Roessingh Research and Development is hierbij een belangrijke, Twentse spil.

“Kantoormedewerkers,  mensen van 55 jaar en ouder, hebben andere behoeften dan hun jongere collega’s,” vertelt Simone Boerema, onderzoeker bij Roessingh Research and Development. “Ze moeten mee in het kantoortempo van 2016. Dat betekent veel schakelen tussen taken en, e-mails die constant om aandacht vragen. Voor hen gaan de jaren ook fysiek tellen. Dit betekent dat stilzitten echt een hele slechte invloed heeft op de gezondheid van oudere medewerkers.

Zitten is het nieuwe roken

Binnen de medische wereld hoor je niet voor niets steeds vaker ‘zitten is het nieuwe roken’. Mensen moeten zich er bewust van zijn dat ze perioden van zitten regelmatig moeten onderbreken met lichaamsbeweging. Dat helpt echt om zowel je lichaam als geest gezond te houden. Dus: ga eens wat vaker een kop thee halen, of loop eens binnen bij een collega als je een vraag hebt, in plaats van meteen een mail te typen.”

PEARL

Binnen het PEARL project wordt een innovatieve werkplek ontwikkeld en geëvalueerd die oudere kantoormedewerker ondersteunt in hun specifieke behoeften. Oudere kantoormedewerkers krijgen een tweede scherm en een sensor die bijhoudt hoeveel ze zitten en hoe fysiek actief ze zijn. Op dit tweede scherm krijgen ze bijvoorbeeld een paar keer per dag oefeningen om hun hersenen gezond en scherp te houden en krijgen ze hulp met het managen van hun taken.

Daarnaast krijgt de 55+ werknemer beweegadviezen op zijn of haar mobiele telefoon. “Op het moment dat men te lang stilzit, gaan we ze hierop attenderen en aanmoedigen om even te gaan lopen,” aldus Boerema. “Maar hierbij letten we natuurlijk wel op iemands agenda. We zullen nooit het advies geven om een blokje om te gaan als iemand midden in een vergadering zit.”

Innovatieve werkplek

In de zomer van 2016 wordt de innovatieve werkplek die voortkomt uit het PEARL project  getest op verschillende plaatsen in Europa. Hier zullen ook Enschedese kantoormedewerkers aan deelnemen. De uiteindelijke resultaten zijn later dit jaar beschikbaar.

Bron: Roessingh Research and Development

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen