Amsterdam deelt 90-90-90 data op IAPAC Fast-Track City webportal om wereldwijd hiv-epidemie in te dammen

Array
aids2016 Fast-Track Cities tonen met de onthulling van 90-90-90 en hiv-zorgcontinuümdata vooruitgang in het beëindigen van aids als bedreiging voor de volksgezondheid tegen 2030

Durban, Zuid-Afrika – 21 juli 2016: Amsterdam, Parijs, Kiev, Denver en San Francisco hebben aangekondigd 90-90-90 data (-diagnose, hiv-behandeling en virale onderdrukking) te onthullen als onderdeel van het wereldwijde Fast-Track Cities initiatief. Dit programma faciliteert vooruitgang en houdt deze bij voor steden die bijdragen aan het behalen van de 90-90-90 doelstellingen van UNAIDS. De aankondiging werd gedaan tijdens een satellietmeeting die in samenwerking met de International Association of Providers in Care (IAPAC) en het HIV/Aids  programma van de Verenigde Naties (UNAIDS) werd georganiseerd tijdens de 21e Internationale AIDS Conferentie (AIDS 2016) in Durban, Zuid-Afrika.

Fast-Track Cities is een wereldwijde samenwerking tussen steden waar het hiv-virus veel voorkomt, de vier belangrijkste partners – IAPAC, UNAIDS, de United Nations Human Settlements Programme (UN-Habitat) – en de stad Parijs. Sinds de lancering op Wereld Aids Dag 2014 in Parijs, hebben steden van over de hele wereld de Verklaring van Parijs ondertekend. De verklaring heeft als doel de hiv-epidemie in te dammen en stigmatisering en discriminatie te beperken. Het bereiken van deze doelstellingen zal bijdragen aan het Sustainable Development Goal (SDG): AIDS voor 2030 als bedreiging voor de volksgezondheid te beëindigen. Dit doel is omarmd door de lidstaten van de Verenigde Naties tijdens de vergadering over HIV/AIDS in New York vorige maand.

90909090-90-90 Data

De 90-90-90 doelstellingen van UNAIDS worden gedefinieerd vanuit het uitgangspunt dat:

  • 90% van alle mensen met hiv op de hoogte is van hun hiv-status;
  • 90% van alle mensen bij wie een hiv-infectie is vastgesteld daarvoor behandeld wordt;
  • 90% van alle mensen die behandeld worden de virusinfectie onderdrukt is.

IAPAC werkt nauw samen met de Fast-Track Steden om openbaar verslag te doen van de vooruitgang in het behalen van de 90-90-90 doelstellingen in 2020 of eerder.

 

In tabel 1 vind je de 90-90-90 gegevens welke zijn aangekondigd op AIDS 2016.

 

Tabel 1. 90-90-90 Data
 

 

Fast-Track Stad

90-90-90 doelstelling
90%

Gediagnosticeerd

90%

ART

90%

Virale Suppressie

Amsterdam93%88%94%
Denver90%N/A87%
Kiev51%44%85%
Paris81%82%94%

 

Daarnaast hebben alle steden – zo ook San Fransisco – aangekondigd hiv-zorgcontinuümgegevens te delen. Hieruit blijkt dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in het aantal mensen dat zich laat testen op het hiv-virus, gekoppeld aan het krijgen van behandeling om de virusinfectie te onderdrukken.

Om de 90-90-90 doelstellingen te behalen is er een vereenvoudigde en volledige viertraps hiv-zorgcontinuüm opgesteld bestaande uit:
(1) het percentage People Living with HIV (PLHIV) dat hun diagnose heeft ontvangen;

(2) het percentage PLHIV dat behandeld wordt:;

(3) het percentage PLHIV die ART toegediend krijgt;

(4) het percentage PLHIV waarbij succesvolle virale onderdrukking heeft plaatsgevonden.
Het geschatte aantal mensen met hiv is de gemeenschappelijke noemer voor deze indicatoren.

In tabel 2 staan de hiv-zorgcontinuümdata, openbaar gemaakt op AIDS 2016.

 
Tabel 2. Hiv-zorgcontinuümdata
Fast-Track StadGediagnosticeerdBehandeldARTVirale Suppressie
Amsterdam93%86%81%77%
Denver90%70%N/A61%
Kiev51%41%23%19%
Paris81%69%66%62%
San Francisco93%69%65%60%

 

Het behalen van de 90-90-90 doelstelling om de  hiv-epidemie in te dammen en stigmatisering en discriminatie te beperken is erop gericht niemand in de steek te laten en stakeholders verantwoordelijk te houden,” zegt dr. José M. Zuniga, CEO/President van IAPAC. “Ons werk met de Fast-Track Cities om de 90-90-90 doelstelling te behalen en de hiv-zorgcontinuümdata te delen, stelt ons in staat om specifieke barrières beter te begrijpen. Hierdoor wordt het  mogelijk voor steden om strategieën op te stellen voor het behalen van de doelstelling. We prijzen Fast-Track Cities voor hun transparantie en verantwoording en kijken uit naar het aankondigen van toekomstige mijlpalen.”

“De mens staat centraal stellen om de hiv-epidemie in te dammen is bepalend voor het behalen van de 90-90-90 doelstelling”, zegt Michel Sidibé, Executive Director, UNAIDS. “Geïntegreerde zorgsystemen zijn in de steden  toegankelijk.  Zij hebben de beste kans mensen aan te trekken en te verbinden die anders misschien achter zouden blijven. Bijvoorbeeld jonge vrouwen en minderjarige meisjes. Maar bovenal de belangrijke bevolkingsgroep homoseksuele mannen en andere mannen die geslachtsgemeenschap hebben gehad met een man, transgenders, prostituees en hun klanten, drugsgebruikers en -verslaafden (die naalden gebruiken) en (ex)gedetineerden.”

Fast-Track Cities – Wereldwijde webportal en dashboards (www.fast-trackcities.org)

De eerder genoemde 90-90-90 en hiv-zorgcontinuüm data zijn te vinden op de Fast-Track Cities wereldwijde webportal. Deze portal is vandaag gelanceerd door IAPAC en haar technische partner ‘Dure Technologies’. De webportal en de dashboards in de steden die aan de website gekoppeld  zijn, maken het mogelijk om op transparante wijze inzicht te krijgen in de voortgang die Fast-Track Cities boeken ten aanzien van de 90-90-90 doelstelling. City dashboards zijn nu beschikbaar voor Amsterdam, Denver, Kiev, Parijs en San Francisco. Op de planning voor later dit jaar staat de uitrol naar andere steden.

De lancering vond plaats tijdens het satellietsymposium: Attaining 90-90-90: Accelerating Urban AIDS Responses van AIDS 2016. Deze sessie werd mede georganiseerd door IAPAC en UNAIDS en werd ondersteund door het MAX AIDS Fonds en Viiv Healthcare. De ontwikkeling van de wereldwijde webportal is ondersteund door subsidies van de AIDS Healthcare Foundation, MAC AIDS Fonds, Merck & Co., en Viiv Healthcare. De ontwikkeling van de dashboards, gelanceerd op AIDS 2016, werd gesteund door de AIDS Healthcare Foundation (Kiev), MAC AIDS Fonds (Amsterdam, Parijs) en Viiv Healthcare (Amsterdam, Denver, Parijs, San Fransisco).

Bericht van Amsterdamse Fast-Track City burgemeester Van der Laan

“Om de stedelijke hiv-epidemie te stoppen is het belangrijk om niemand uit te sluiten en alle belangrijke bevolkingsgroepen en stakeholders te betrekken bij onze lokale inspanningen om het hiv-virus onder controle te krijgen en te houden. Wij geloven dat Amsterdam een verantwoordelijkheid heeft om haar ervaringen te delen met andere steden. Als steden wereldwijd samenwerken hebben alle stedelijke gebieden baat bij het uitwisselen van succesverhalen en geleerde lessen in het streven naar nul nieuwe infecties”, aldus Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam.

Conclusies van het satellietsymposium

Het is noodzakelijk om gebruik te maken van de razendsnelle ontwikkelingen in de wetenschap en van deze kans gebruik te maken om snel het aantal nieuwe hiv-infecties en aids-gerelateerde sterfgevallen terug te dringen. Dit moet gebeuren zonder de significante barrières te negeren die het behalen van de 90-90-90 doelen in de weg staan, inclusief stigmatistering en discriminatie.

De consensus van de sprekers is dat het bereiken van deze beslissende doelstellingen globaal denken en lokaal handelen vereist. Dit kan  door gebruik te maken van bestaande stedelijke programma’s en middelen en deze  lokaal te implementeren. Daarnaast lokaal op maat gemaakte en geleide interventies aan te bieden voor hiv-preventie en de kloven in testen en behandelingen aan te pakken.

Nederlandse feiten

In 2015 zijn 19.773 mensen positief getest op het hiv-virus. Hiervan zijn:

  • ongeveer 93% (18.355 mensen) in behandeling [i]
  • 57% (11.204) zijn mannen die seks hebben gehad met andere mannen, 18% (3.620) zijn andere mannen en 18%(2531) zijn vrouwen [i]
  • ongeveer 2.800 mensen zijn zich niet bewust dat zij besmet zijn met het hiv-virus [i]

Amsterdam werkt aan het verwezenlijken van de 90-90-90 doelstellingen van de UNAIDS om de hiv-epidemie in te dammen tegen 2020. De resultaten zijn als volgt:

  • 93% van alle mensen met hiv is op de hoogte van hun hiv-status;
  • 88% van alle mensen bij wie een hiv-infectie is vastgesteld, wordt daarvoor behandeld;
  • 94% van alle mensen die behandeld wordt, is de virusinfectie onderdrukt.
Amsterdam is in 2018 de gastheer van de tweejaarlijkse internationale aidsconferentie.
Over Fast-Track Cities

Fast-Track Cities is een aanpak voor steden om te versnellen, op te schalen en hun aandacht te richten op het indammen van het hiv-virus. Deze aanpak wordt ondersteund door vier partners – IAPAC, UNAIDS, UN-Habitat en de stad Parijs – in samenwerking met de lokale, regionale, nationale, en internationale partners. De gezamenlijke inspanning van overheden, burgemeesters, getroffen gemeenschappen, lokale gezondheidsinstanties en zorgverleners dient er zorg voor te dragen dat aids als bedreiging voor de volksgezondheid tegen 2030 beëindigd is.

IAPAC

De internationale Association of Providers of AIDS Care (IAPAC) vertegenwoordigt meer dan 27.500 medici en zorgverleners in meer dan 150 landen. Haar missie is het verbeteren van de kwaliteit van en verhoging van de toegang tot hiv-preventie, zorg, behandeling en ondersteunende diensten voor mannen, vrouwen en kinderen die zijn getroffen door en leven met het hiv-virus en meerdere ziektes zoals tuberculose en virale hepatitis. Voor meer informatie bezoek www.iapac.org www.iapac.org.

Bron: IAPAC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen