ActiZ: Zorgverzekeraars negeren klantwensen bij contractering wijkverpleging 2015

Array

Zorgaanbieders die in 2015 het budget voor hebben overschreden, ontvangen de komende weken een rekening van de zorgverzekeraars. In totaal wordt ruim 51 miljoen euro teruggevorderd. Dat is de mededeling die Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op 15 juli aan heeft gedaan.

Eenzijdig besluit zorgverzekeraars

ActiZ is behoorlijk ontstemd over dit besluit dat eenzijdig door de zorgverzekeraars is genomen. Uit de informatie die door ZN is verspreid, blijkt dat het totaal van de gedeclareerde zorg in 2015 binnen het budget blijft dat voor gecontracteerde zorg gereserveerd was. Er is zelfs een bedrag van 30 miljoen euro over!

Budgetplafond

Een aantal zorgaanbieders heeft het budgetplafond dat in 2015 met hen was afgesproken inderdaad overschreden. Het toenemend aantal kwetsbare ouderen dat wijkverpleging nodig heeft, is hier de oorzaak van. Ook ziekenhuizen sturen mensen steeds eerder naar huis.

Contractering ActiZ

ActiZ constateert dat zorgverzekeraars steken hebben laten vallen bij hun inkoop in 2015. Tijdens het proces van contratering en bijcontractering is onvoldoende rekening gehouden met klantvoorkeuren. ‘De totale branche heeft zich keurig aan de afspraken gehouden; wij hebben het gereserveerde bedrag voor de gecontracteerde zorg niet overschreden. Er wordt nu geld terug gehaald bij die zorgaanbieders waar de klant voor heeft gekozen. Dit is de omgekeerde wereld en valt aan niemand uit te leggen’, aldus Guus van Montfort -voorzitter van ActiZ-. ‘Zorgverzekeraars moeten hun werk beter gaan doen.’

De maanden voorafgaand aan dit besluit heeft ActiZ meerdere malen geprobeerd om ZN op andere gedachten te brengen, echter zonder resultaat. ActiZ wendt zich daarom op korte termijn tot individuele zorgverzekeraars. Guus van Montfort: ‘Ik verwacht een hete herfst als het gaat om de contractering van de wijkverpleging. De wijkverpleging staat financieel onder water. Zorgverzekeraars nemen onverantwoorde risico’s door geld terug te vorderen van zorg die rechtmatig is geleverd. Ik verwacht veel onrust en mogelijk ook rechtszaken. Het is onvoorstelbaar jammer dat een zorgvorm die maatschappelijk zo van betekenis is op deze wijze geweld wordt aangedaan’.

Brief van ActiZ aan ZN
Informatie aan zorgaanbieders

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen