Vragen om een second opinion moet geen taboe zijn

Array

Het Erasmus MC Kanker Instituut heeft een tweede film gepubliceerd over second opinion. Daarom vragen, moet geen taboe zijn. In deze video komen een patiënt en een internist-oncoloog aan het woord.

Afname

Prof. Ronald de Wit: “Meneer Kompaan is een typisch voorbeeld van een patiënt die zoekt naar mogelijkheden nadat de gebruikelijke behandelingen zijn uitgeput. Zo is hij bij ons terechtgekomen en wordt hij behandeld in een studie.” Bernardus Kompaan kwam in aanmerking voor immuuntherapie. Na meer dan een jaar is er een duidelijke afname van zijn ziekte, blaaskanker met uitzaaiingen, aldus de arts.

Geen probleem
Een keer in de drie weken komt Kompaan vanuit Friesland naar Rotterdam voor de behandeling. Hij slaapt een nacht in het Familiehuis. “Ik vind het totaal geen probleem, die afstand. Het is gewoon thuiskomen, hoor. ”

Altijd
Kompaan adviseert patiënten met kanker om altijd naar een second opinion te vragen. “De arts wordt er echt niet kwaad om. En twee artsen weten meer dan een.”

Assertief
De Wit: “Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat het verwijzend ziekenhuis op de hoogte is van alle oncologische studies in Nederland. Dus je moet assertief zijn, zoeken en op internet kijken. Dat heeft meneer Kompaan ook gedaan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

De video is te bekijken op de site van het Erasmus MC Kanker Instituut. Eerder is er ook een voorlichtingsfilm verschenen over second opinion.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen