Belangrijk dat anticonceptie-staafje Implanon op de juiste plaats wordt ingebracht

0
3631

implanon,een staafje met het progestageen-hormoon etonogestrel, dat in de bovenarm wordt ingebracht. Het hoort drie jaar te blijven zitten en dient ter voorkoming van zwangerschap (anticonceptiemiddel).
De instructies voor plaatsing en verwijdering van het implantaat Implanon zijn verder aangescherpt. Het staafje hoort in de bovenarm te worden ingebracht. In heel zeldzame gevallen blijkt het staafje bij verwijdering te zijn aangetroffen in de vaten, longen of borstwand.

Mogelijke oorzaak hiervan is dat het implantaat eerder niet op de juiste plaats onderhuids is ingebracht, maar in een bloedvat. Dit is bij Bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe niet gemeld. Wel zijn andere complicaties bij het inbrengen eerder gemeld, zoals het te diep inbrengen van Implanon® en migratie van het staafje.

Artsen hebben inmiddels extra informatie gekregen over het inbrengen en verwijderen van het staafje. Ook is het belang benadrukt dat het implantaat voelbaar moet zijn onder de huid.

Voor meer informatie, lees het bericht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Bron: Lareb

Vorig artikelMarktwerking heeft geen invloed op zorgkosten
Volgend artikelAl drie patiënten overleden na behandeling in kliniek Klaus Ross Centrum
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.