Linkshandigendag 13 augustus 2016 #leftie #linkshandigendag

Array
Ieder jaar op 13 augustus is het internationale

In 1976 is deze dag voor in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine -en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld. De linkshandigen dag bestaat dus al even, maar wint de laatste jaren ook aan bekendheid in Nederland en België. De initiatiefnemer in Nederland is Sander Reijn.In 1975 richte de Amerikaan Dean R. Campbell in de V.S. de eerste belangenvereniging van linkshandigen op. Een van de eerste zaken die de vereniging ter hand nam, was een bepaalde dag uitroepen tot “Linkshandigen Dag”. Dat realiseerden ze het jaar daarop (1976) en kozen daarvoor opzettelijk 13 augustus, omdat die dag in dat jaar op een vrijdag viel. In 2010 viel Linkshandigendag ook op vrijdag de 13e, dit jaar op zaterdag (het is een schrikkeljaar)

Linkshandigen-belangenverenigingen en linkshandigen winkels overal te wereld, o.a. in Engeland, Duitsland, Frankrijk en in Nederland, www.delinkshandigenwinkel.nl benadrukken dat veel gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en dergelijke voor linkshandigen minder geschikt zijn.

Linkshandigheid lijkt vooral nadelen te hebben. Denk maar eens aan knippen met een schaar, snijden van brood, het openen van een blik of het slijpen van een punt aan een potlood. De schaar, de blikopener, het mes en de puntenslijper zijn voor rechtshandigen ontworpen. Hierdoor wordt een linkshandige dagelijks geconfronteerd met zijn linkshandigheid. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde winkels waar producten voor linkshandigen verkrijgbaar zijn. Zoals collegeblokken met het spiraal rechts, een toetsenbord met het numerieke deel links, of gewoon een handige dunschiller.

Linkshandigen hebben ook voordelen

Wetenschappelijk is het niet aangetoond, maar linkshandigen zouden slimmer en creatiever zijn. Linkshandigen zoeken vaak van jongs af aan naar oplossingen (bijvoorbeeld hoe strik ik die veters?) en dat kan bijdragen aan het op jonge leeftijd ontwikkelen van inventiviteit. Bij veel sporten hebben linkshandigen voordeel van hun linkshandigheid, zoals tennis, waterpolo en badminton. Met name bij contactsporten als schermen, handbal en boksen zijn linkshandigen in het voordeel. De veelal rechtshandige tegenstanders zijn gewend om tegen rechtshandigen te strijden. Hiervan kan je als linkshandige goed profiteren (verrassingseffect). Benieuwd of je dat terug ziet tijdens de Olympische Spelen in Rio.

Linkshandigheid vroeger taboe

Voor zover linkshandig zijn vroeger een taboe was, is dat vandaag de dag in onze cultuur niet meer het geval. Er is nog wel een aantal culturen waar linkshandigheid not done is. De linkerhand is onrein ( je veegt je bibs ermee af) en links wordt gezien als zwak, slecht of duivels. De uitdrukkingen 2 linkerhanden hebben of iemand links laten liggen getuigen ook niet van positiviteit.

Wat kun je zelf doen op de dag van de linkshandigen?

  • Ga op de foto (uh… met iets in je linkerhand) , zet hem online en gebruik de hashtag linkshandigendag
  • Je kunt een linkshandige zone inrichten, iedereen in dit gebied moet alles met de linkerhand doen. Knippen, hand geven, eten, hameren….
  • Geef iedereen op Linkshandigendag met links een hand.
  • Gebruik de hashtag linkshandigendag. In 2010, 2011, 2012 , 2013, 2014 en 2015   waren we hiermee trending topic op Twitter. Dus waarom ook niet in 2016?

Bron: linkshandigendag.nl

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen