Buikvlieskanker niet langer een onbehandelbare aandoening

Array

De overleving van patiënten met uitgezaaide darmkanker in het buikvlies, zogenoemde , is in de laatste 20 jaar verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Catharina Ziekenhuis, waarbij gebruik is gemaakt van cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). In de periode 1995-1999 leefde een patiënt na de diagnose buikvlieskanker gemiddeld nog 6 maanden. Uit cijfers over de periode 2010-2014 blijkt dat de overleving voor deze patiëntengroep is verdubbeld naar 12,5 maanden. Het onderzoek is gepubliceerd in het augustus-nummer van het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Cancer.

“Tot begin van deze eeuw was de aanname onder medisch specialisten dat patiënten met darmkanker die is uitgezaaid naar het buikvlies niet behandeld konden worden”, aldus dr. Ignace de Hingh, oncologisch chirurg van het Catharina Kanker Instituut en voorzitter van de Dutch Peritoneal Oncology Group (DPOG). “Deze patiënten zijn nog altijd zeer kwetsbaar. Maar door continu onderzoek en het inzicht onder medici dat deze patiëntengroep wel te behandelen is, zijn we erin geslaagd om tot betere resultaten te komen.”

Kenniscentrum

Het onderzoek werd verricht met gegevens van tien ziekenhuizen uit Zuid-Nederland. In Zuid-Nederland fungeert het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven al lange tijd als gespecialiseerd behandelcentrum voor buikvliesuitzaaiingen. Juist de multidisciplinaire aanpak in deze centra resulteert in betere resultaten. “Het onderzoek toont namelijk aan dat de verbeterde overleving van patiënten met buikvliesuitzaaiingen nauw samenhangt met het toenemende gebruik van zowel geavanceerde chirurgie, de zogenoemde HIPEC-behandeling, als systemische therapie, zoals chemotherapie in combinatie met medicijnen die direct effect hebben op specifieke eigenschappen van kankercellen”, aldus De Hingh. 77 procent van de patiënten met buikvlieskanker krijgt enige vorm van behandeling. Bijna een kwart ondergaat een chirurgische ingreep – de HIPEC-behandeling- , ruim de helft krijgt systemische therapie.

Gespecialiseerde centra

Alhoewel de gegevens zijn verkregen vanuit de zuidelijke regio van ons land, zal de implicatie ervan naar verwachting ook gelden op landelijk niveau. Momenteel zijn er in ons land acht gespecialiseerde behandelcentra.

Het Catharina Ziekenhuis heeft een kenniscentrum opgezet voor de behandeling van in de buik uitgezaaide darmkanker. Veel medisch specialisten doen in het centrum onderzoek naar deze vorm van kanker. Ook de DPOG houdt zich bezig met research. “Daarnaast willen we meer bekendheid voor de behandelmogelijkheden voor patiënten met deze vorm van kanker”, aldus De Hingh. “Nog altijd krijgen patiënten in het ziekenhuis of van de huisarts te horen dat ze niet meer behandeld kunnen worden terwijl er wel mogelijkheden zijn. Het is daarom van belang dat patiënten met uitgezaaide dikke darmkanker worden doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum.”

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen