Depressies volksziekte nummer 1

Array

Brenda Penninx staat aan het hoofd van een grootschalige Nederlandse studie naar depressies. Volgens haar gaat het om ‘volksziekte nummer 1’, zegt zij in het AD.
Brenda Penninx (45), hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan het VUmc, dankt haar benoeming tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen aan haar jarenlange, baanbrekende onderzoek naar depressies en haar publicaties daarover. Ze studeerde gezondheidswetenschappen in Nijmegen en werkte ook een aantal jaren in de Verenigde Staten. Op dit moment leidt zij de Nederlandse Studie naar en Angst, waarbij 3000 patiënten zijn betrokken en die tot doel heeft de ontwikkeling van depressies en angsten te beschrijvingen en de samenhang met lichamelijke aandoeningen te bestuderen.

Depressies

Met depressies wordt anders omgegaan dan twintig jaar geleden. “Toen werd er minder gemedicaliseerd, mensen gingen niet zo snel naar de dokter. De trend is dat depressies niet in ons streven naar geluk passen. Alles moet kloppen: je moet gezond zijn en succes hebben. We slikken daarom meer antidepressiva dan vroeger.”

Geneesmiddelen

Op de vraagt of de geneesmiddelensector bijdraagt aan haar onderzoek, zegt Penninx: “Nauwelijks. Van alle subsidies is 95 procent afkomstig van de Nederlandse overheid of van Europese fondsen. Geneesmiddelenmakers hebben ook lange tijd de psychiatrie de rug toegekeerd. Doordat patenten verliepen, viel er met antidepressiva niet veel te verdienen. Samenwerking met de geneesmiddelensector is een wankel evenwicht. Aan de ene kant streef je naar onafhankelijkheid, anderzijds wil je wel betrokken zijn bij de evaluatie van medicijnen die op de markt komen.

Geneesmiddelenbedrijven doen ook nuttige dingen. Ik zou nooit het databeheer van studies uit handen geven, maar ik heb niets tegen hun medebetrokkenheid bij specifieke studies, bijvoorbeeld naar overactieve immuunsystemen, die depressies kunnen veroorzaken. Je hebt tenslotte middelen nodig die dat bestrijden.”

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen