Nieuwe test voor bloedziekten UZ Leuven

Array

De nieuwe kan in één stap 63 genen van 24 patiënten tegelijk screenen.
Een internationaal team van onderzoekers en clinici heeft een goedkope en snelle test ontwikkeld voor de genetische diagnose van . Met deze test kan men in één stap 63 genen van 24 patiënten tegelijk screenen. Professor Kathleen Freson van de KU Leuven en professoren Chris Van Geet en Kathelijne Peerlinck van UZ Leuven werkten mee aan de ontwikkeling van deze test.

Voor erfelijke bloedings- en stollingsziekten

Ongeveer 3 miljoen mensen wereldwijd hebben een erfelijke bloedings- of stollingsziekte. Deze ziekten worden veroorzaakt door kleine wijzigingen in het DNA en kunnen doorgegeven worden van ouder naar kind. Het best gekende voorbeeld hiervan is de bloedingsziekte hemofilie.

Snellere diagnose, betere behandeling

De genetische oorzaak van deze bloedziekten achterhalen is een grote hulp voor artsen en verpleegkundigen, om de behandeling van de patiënt aan te passen en om dragerschap te bepalen.

“Vroeger keek men voor een diagnose eerst naar het gen voor hemofilie. Als dat niets opleverde, ging men een volgend gen voor een andere bloedingsziekte testen, enzovoort. Omdat er ondertussen al 63 genen voor erfelijke bloedingsziekten geïdentificeerd zijn, liepen de kosten hoog op en kon een diagnose meer dan een jaar op zich laten wachten”, vertelt professor Kathleen Freson van het Centrum voor Moleculaire en Vasculaire Biologie van de KU Leuven.

Goedkoper

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge, het University College London, de KU Leuven en UZ Leuven zetten samen een internationaal onderzoeksproject op om een nieuwe genetische test te ontwikkelen:

“Om de test op poten te zetten en te valideren, werden onder andere een tweehonderdtal bloedstalen van Vlaamse patiënten gebruikt. Met nieuwe technologie uit de genetica en computerkracht hebben we nu voor de eerste keer een test die betaalbaar zal zijn en binnen zes tot acht weken een diagnose kan opleveren. Dat betekent uiteraard een grote vooruitgang voor de patiënt en tegelijk helpt deze test om de wetenschappelijke kennis over genen bij zeldzame bloedings- en stollingsziekten uit te bouwen.”

Bron: UZ Leuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen