Innovatief project combinatie werk en mantelzorg

Gemeente Den Haag start per 1 september met een innovatief project om werkgevers en werknemers in de gemeente Den Haag te ondersteunen in de combinatie werk en mantelzorg. Doel is om de bekendheid en de bespreekbaarheid van oplossingen op de werkvloer én daarbuiten, te verhogen. Werkgevers die meedoen, worden beloond.

Werkgevers krijgen steeds meer te maken met werknemers die tevens mantelzorger zijn: zij verlenen zorg aan een chronisch zieke of gehandicapte (schoon)ouder, partner, kind, vriend of buur. 1 op de 6 werknemers combineert al werk met langdurige zorg voor een naaste en dat worden er in de participatiesamenleving alleen maar meer. De helft van deze werkende mantelzorgers voelt zich zwaar tot overbelast en 8% meldt zich ziek.[1] Het vraagstuk van een gezonde balans tussen werk, vrije tijd en zorg is dan ook urgent.

Mantelzorgondersteuning
Met het project beoogt de gemeente werkgevers en werknemers zowel te informeren over de mantelzorgondersteuning die de gemeente kan bieden, als over de oplossingen die werkgevers en werknemers samen kunnen vinden. Voorbeelden van oplossingen zijn flexibiliteit in werktijden, thuiswerken of flexibele roosters en verlofregelingen. Aan steun en begrip van de leidinggevende en het team is de meeste behoefte. In samenwerking met stichting Werk&Mantelzorg biedt de gemeente werkgevers kosteloos voorlichting, workshops, advies en begeleiding aan.
SEZH

‘Mantelzorg werkt als we allemaal ons steentje bijdragen’, aldus Karsten Klein, wethouder Stedelijke Economie, Zorg en Havens (SEZH). ‘Veel werkgevers onderschatten het aantal (toekomstige) mantelzorgende werknemers in de organisatie of denken dat ondersteuning veel geld of aanpassing kost. Dat is vaak niet het geval. Met relatief kleine inspanning zijn grote resultaten te behalen zoals lager ziekteverzuim, uitval en verloop en stijging van tevredenheid, loyaliteit en productiviteit’.

Werkgevers beloond

In november 2014 ontving gemeente Den Haag zelf de Erkenning voor haar mantelzorgvriendelijke personeelsbeleid. ‘Nu is het tijd om ook andere werkgevers aan te haken. Werkgevers die hun werknemers actief ondersteuningsmogelijkheden aanbieden en daarover in gesprek gaan, overhandig ik graag persoonlijk de officiële Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’, aldus Klein.

Wat levert mantelzorgvriendelijk beleid op?

In Nederland hebben ruim 180 koplopers al deze Erkenning ontvangen. Grote organisaties zoals Microsoft, Achmea, de Belastingdienst en KPN. Gemeenten zoals Den Haag, Amersfoort, Enschede. Maar ook kleine en middelgrote organisaties die het belang zien van een goede werk privé balans, zoals Vos Techniek en Renault Nederland. Als voordelen benoemen zij een lager ziekteverzuim en uitval en een hogere productiviteit, vitaliteit en tevredenheid. Ook noemen sommigen het positieve effect op hun imago en voor hun positie op de arbeidsmarkt.

[1] Cijfers uit onderzoek naar werk en mantelzorg van Werk&Mantelzorg lees meer
Bron: Gemeente Den Haag
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen