Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen: “Haal EMA naar Nederland”

Array

‘Nederland moet het gidsland worden op het vlak van geneesmiddelen. Daarom moeten we er ons gezamenlijk voor inzetten dat de European Medicines Agency naar Nederland komt’.Dit zei Paul Korte, voorzitter van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, tijdens de jaarlijkse septemberbijeenkomst. De EMA is het EU-agentschap dat geneesmiddelen en technologie voor de gehele Europese markt goedkeurt.

‘Nu het Verenigd Koninkrijk zich klaar maakt om de Europese Unie te verlaten, komt de vraag op wat de nieuwe vestigingsplaats van de EMA wordt.  Zou het niet geweldig zijn als we er in zouden slagen om de EMA naar Nederland te krijgen? Minister Schippers heeft tijdens het voorzitterschap van de EU laten zien dat Nederland andere landen kan samenbrengen. Het zou geweldig zijn daar een permanente missie van te maken.’

Minister Schippers (VWS) vond het een interessant idee en gaf aan dat de komst van het instituut veel voor Nederland zou kunnen betekenen. Daarbij merkte ze op dat Nederland niet het enige land is dat de ambitie heeft om het agentschap te huisvesten. De sector moet daarom laten zien hoe aantrekkelijk juist ons land kan zijn, aldus de minister. Daarbij is wel haast geboden. In sommige landen zou al worden gewerkt aan voorstellen om EMA te lokken.

Nederland heeft van oudsher een uitstekende naam op het gebied van Life Sciences & Health. Ons onderzoek klimaat is zeer gunstig dankzij korte lijnen, een zeer goede infrastructuur, en de hoge mate van samenwerking tussen universitaire centra en bedrijven. Daarbij hebben we een sterke positie als het gaat om de snelle toegang tot nieuwe geneesmiddelen. Volgens ingewijden in Brussel zou Nederland goed scoren met de uitstekende infrastructuur, de nabijheid van Brussel en aantrekkelijke en betaalbare woonruimte. Bij het EMA in Londen werken nu een kleine 900 mensen.

Ook Zweden, Denemarken en Italië hebben aangegeven interesse te hebben in de eventuele komst van de EMA.

Klik hier om naar de website van de EMA te gaan.

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen