Universiteit Leiden en LUMC treden toe tot Netherlands Centre for One Health

Array

Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) treden toe tot het Netherlands Centre for One Health (NCOH). In dit kenniscentrum werken experts van Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Wageningen University & Research, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam op het gebied van gezondheid en diergeneeskunde samen. De komst van de Leidse instellingen versterkt het academische netwerk waarin onder andere het probleem van antimicrobiële resistentie wordt onderzocht.

Besmettelijke ziekten hebben een toenemende invloed op de gezondheid van mens en dier, vooral in dichtbevolkte landen, zoals Nederland. Geschat wordt dat omstreeks 2050 tien miljoen mensen wereldwijd per jaar overlijden als gevolg van bacteriële infecties. Daarnaast verspreiden virale infecties als Zika en Q-koorts zich in een alarmerend snel tempo. Tegelijkertijd worden steeds meer micro-organismen resistent voor medicijnen en zitten er weinig nieuwe geneesmiddelen tegen bacteriële infecties in de industriële pijplijn.

“Het LUMC wil graag samenwerken met onderzoeksgroepen, zowel medisch als niet medisch die actief zijn in het gebied van infecties en immuniteit. Deze samenwerking zal leiden tot meer inzicht en kennis over de kans dat infectieziekte overspringen van dier naar mens en een toenemende resistentie voor geneesmiddelen. Ook leidt het tot nieuwe ontwikkeling bij het ontwerpen van immuuntherapie en vaccinaties om ons te beschermen tegen infecties die van dieren afkomstig zijn en deze te behandelen’, zegt prof. Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC.

“De problemen die samenhangen met antibiotica en resistentie daarvoor zijn enorm”, vult Geert de Snoo, decaan van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden aan. “We hebben veel ervaring met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en antibiotica. Door de kennis van de partners van het NCOH te bundelen, neemt de kans toe een belangrijke bijdrage te leveren om de dreiging van besmettelijke ziekten het hoofd te bieden. Zo wordt het NCOH een aantrekkelijkere partner voor regeringen en de industrie. Soortgelijke ontwikkelingen zijn ook in Canada, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaande.”

Het NCOH is opgericht door Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Wageningen University & Research, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam.  “Wij zijn blij dat ook Universiteit Leiden en LUMC zich hebben aangesloten bij het NCOH waarin toonaangevende Nederlandse academische onderzoekscentra samen actief zijn op het gebied van het thema One Health. De nieuwe partners Universiteit Leiden en LUMC bieden een belangrijke toegevoegde waarde om samen de ambities van NCOH te realiseren. Wij zullen onze krachten bundelen op het gebied van gezondheid, diergeneeskunde en milieu om vraagstukken integraal en interdisciplinair aan te pakken.”, zegt Martin Scholten, voorzitter van de Supervisory Board van het NCOH.

Solutions to Global One Health Challenges

Het NCOH brengt vooraanstaande academische onderzoeksinstituten in Nederland samen in een open innovatienetwerk dat inspeelt op het thema One Health. Het doel is een geïntegreerde aanpak van de wereldwijde risico’s van infectie ziekten en duurzame oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van dier- en volksgezondheid, gezonde wilde fauna en ecosystemen. Het NCOH richt zijn onderzoek en verdere ontwikkeling van kennis op antibioticaresistentie, opkomende infectieziekten, slimme veehouderij en gezonde ecosystemen. Het NCOH creëert samenwerking tussen de academische en onderzoeksinstituten, overheidsinstellingen, NGO’s, instituten voor de volksgezondheid en industriële partners. De NCOH partners zijn Universiteit Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Wageningen University & Research, Erasmus MC in Rotterdam en AMC in Amsterdam, Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Bron: Universiteit Leiden en LUMC

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen