NVDA lanceert de Dag van de Triagist

Array

Op donderdag 29 september is het de Dag van de Triagist. Deze dag staan alle triagisten in Nederland in de schijnwerpers. Voor veel functies en beroepen bestaat al een De Dag van….maar nog niet voor triagisten. De Commissie Triagisten van de NVDA, de beroepsvereniging van doktersassistenten en triagisten, roept daarom deze speciale dag in het leven. Voortaan jaarlijks op de laatste donderdag van september.

Het woord triagist is bij de meeste mensen niet bekend. En toch is een triagist iemand die op belangrijke momenten in je leven een essentiële rol speelt. Triagisten bepalen namelijk de aard en de urgentie van een telefoontje als je naar de spoedpost belt, ‘s avonds of in het weekend. Dit is meestal met urgente gezondheidsklachten. Een triagist moet er binnen korte tijd achter zien te komen wat er moet gebeuren, dus de vervolgactie bepalen. Moet er een ambulance komen, komt iemand zelf naar de spoedpost of ‘we kijken het nog aan’.

Over dat laatste bestaan misverstanden, zo bleek eind augustus nog (berichtgeving social media en De Telegraaf na onderzoek Ineen). Mensen die door de week te druk zijn met werk of om een andere reden bellen naar de spoedpost met niet-urgente klachten. Ook deze mensen staan triagisten kordaat en behulpzaam te woord. Hoewel dit ervoor kan zorgen dat echte dringende telefoontjes ‘in de wacht’ komen te staan. Heel onwenselijk.

Onbehandelbaar

Het woord triage komt uit het Frans en betekent vrij vertaald ‘sorteren’. Het werd toegepast op het slagveld ten tijde van Napoleon. In de Eerste Wereldoorlog werd het voor het eerst op grote schaal gebruikt. Slachtoffers verdeelde men in drie categorieën: onbehandelbaar, ter plekke behandelen, naar het ziekenhuis (bron: wikipedia).

Zo rigoureus als op het slagveld gaat het natuurlijk niet. Maar je moet van goeden huize komen om de verantwoordelijkheid van triage aan te kunnen. Een verkeerde inschatting van de ernst van een situatie heeft mogelijk grote gevolgen.

Kortom, triagisten zijn goed opgeleide zelfstandige professionals die een grote verantwoordelijkheid dragen. De NVDA vindt dit reden genoeg om hen extra te waarderen. En een mooie gelegenheid mensen uit te leggen wat triagisten precies doen en hoe belangrijk hun werk is.

Bron: NVDA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen