Poolse eieren besmet met Salmonella Enteritidis

Array

Voor EU- landen werden via het snelle waarschuwingssysteem van de Europese Commissie door Nederland op de hoogte gebracht van verschillende zendingen Poolse eieren die besmet zijn met Salmonella Enteritidis. Er werden reeds voedselvergiftigingen vastgesteld, gelinkt aan dit type Salmonella in 7 Europese landen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft bij een officiële controle vastgesteld dat eieren afkomstig uit Polen besmet zijn met Salmonella Enteritidis. Deze eieren zijn door verschillende Nederlandse leveranciers bij enkele honderden restaurants in België geleverd. Voorlopig zijn geen kleinhandelaars betrokken.

De kernopdracht van het Agentschap is te waken over de veiligheid van ons voedsel ter bescherming van de volksgezondheid en dus neemt het Agentschap deze melding uit Nederland ernstig en probeert daarom via meerdere communicatiekanalen de restaurants op de hoogte te brengen.
Immers het consumeren van besmette eieren kan een reëel risico inhouden, zeker indien ze rauw genuttigd worden. De consumptie van rauwe eieren wordt trouwens afgeraden voor risicopersonen (jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, mensen met verminderde weerstand,…).

De horeca uitbaters die deze eieren aangeleverd hebben gekregen wordt gevraagd ze niet meer te gebruiken. Bij vragen kunnen zij steeds contact opnemen met hun Provinciale Controle-eenheid.

Het gaat over eieren met de code “3PL30221***” (*** kunnen eender welke cijfers zijn).
Deze code is gestempeld op het ei.
3 = verrijkte kooien dierenwelzijn
PL = landcode : Polen
30221*** = registratienummer van de producent
Bron: FAVV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen