Geen actuele cijfers over medicijntekorten beschikbaar

Array
Cijfers over medicijntekorten niet actueel

Uit een eerste analyse van de Vereniging blijkt datde tekortenlijst van KNMP Farmanco niet actueel is. Er zijn verschillende redenen voor onterechte vermeldingen. Veel van de medicijnen zijn inmiddels uit het assortiment of niet meer geregistreerd. Aanleiding voor het onderzoek was de in het RTL Journaal genoemde lijst met medicijntekorten. Deze lijst bevat 196 medicijnen van leden van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, maar een flink deel daarvan staat er onterecht op.

Neem bijvoorbeeld procainamide. Een vorm van dit middel is al sinds 1 januari 2007 uit het assortiment, maar staat nog wel op de tekortenlijst. Een ander voorbeeld is een vorm van flufenazine. De registratie van dit product is al in 2006 doorgehaald, om economische redenen.

Productie- of distributieproblemen

Voor het overgrote deel van de medicijnen die wél terecht op de lijst staan, is een alternatief beschikbaar. Voor een beperkt aantal andere middelen is geen vervangend middel of alternatief. Daar spelen vaak productie- of distributieproblemen een rol.

De Vereniging analyseert de tekortenlijst de komende weken nader, om vast te stellen hoeveel middelen er nu precies onterecht op de tekortenlijst staan.

Preventie

Het komende jaar gaat de Vereniging nadrukkelijk streven naar preventie van medicijntekorten. Daarvoor is allereerst een eenduidige definitie van het begrip ‘tekort’ nodig. Belangrijk is ook dat producenten duidelijk en zo vroeg mogelijk communiceren over een verwacht tekort. Bovendien wil de Vereniging, samen met het ministerie van VWS en andere betrokkenen, werken aan een centraal meldpunt voor medicijntekorten.

RTL

In het RTL 4 Journaal van zondagavond kwamen de medicijntekorten uitgebreid aan de orde. Uit cijfers van de KNMP blijkt dat er in 2012 nog 242 medicijnen onverkrijgbaar waren. In 2015 steeg dit aantal naar 625, en dit jaar komt de teller waarschijnlijk uit op 750, meldde RTL.

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen