Effectieve spieropbouw door eiwittoediening tijdens slaap

Array
Combinatie met elektrostimulatie extra bevorderend

Het toedienen van eiwitten tijdens de slaap is een effectieve manier om spieropbouw te bevorderen. Gecombineerd met elektrostimulatie kan de spieraanmaak nog eens een extra zetje worden gegeven. Dat blijkt onder meer uit promotieonderzoek van Bart Groen aan het Maastricht UMC+. Groen onderzocht hoe geconsumeerde eiwitten in het lichaam worden omgezet tot spierweefsel en hoe je de aanmaak ervan op een slimme manier kunt bevorderen.

Sarcopenie, is de medische term voor het verlies van spiermassa en -kracht. Het is een proces dat met name gepaard gaat met het ouder worden. Als gevolg van sarcopenie gaat de zelfredzaamheid en mobiliteit achteruit en wordt de kans op opname in een ziekenhuis of zorginstelling groter. Zelfs als iemand slechts vijf dagen aan bed is gekluisterd (door griep bijvoorbeeld), gaat er al anderhalve kilo spiermassa verloren. Bij ouderen is het zeer lastig om de spiermassa vervolgens weer terug op peil te brengen en te houden. Daarom zoeken onderzoekers naar slimme manieren om spiermassaverlies tegen te gaan en spieropbouw op efficiënte wijze te stimuleren.

‘Je bent wat je eet’

Eiwitten spelen een voorname rol in de opbouw van spierweefsel. Groen onderzocht daarom eerst hoe eiwitten uit voeding hun weg afleggen in het lichaam. Deze worden in de maag verteerd en afgebroken tot afzonderlijke bouwstenen: aminozuren. Het blijkt dat 55 procent van deze losse aminozuren uit geconsumeerd eiwit beschikbaar komt in de bloedbaan. Een vijfde deel daarvan wordt vervolgens omgezet in spierweefsel. “Het spreekwoord ‘Je bent, wat je eet’ is hier dan ook letterlijk van toepassing”, zegt Groen. Deze kennis vormde onder meer de basis voor vervolgonderzoek naar klinische interventies om de spieropbouw te stimuleren.

Nachtelijk eiwit

Tijdens de slaap staan veel lichaamsprocessen op een laag pitje, zo ook de aanmaak van spierweefsel. Omdat ouderen die een normaal voedingspatroon volgen toch spiermassa verliezen, bedacht Groen dat er ’s nachts wel eens winst behaald kon worden. De promovendus nam de proef op de som door bij een aantal gezonde ouderen tijdens de slaap 40 gram eiwit via een sonde toe te dienen. Dat leidde tot een verhoogde beschikbaarheid van aminozuren in de bloedbaan. Hierdoor werd de nachtelijke aanmaak van spieren gestimuleerd.

Stroompjes

De promovendus onderzocht daarnaast of zogeheten neuromusculaire elektrostimulatie nog van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Dit is een techniek waarmee spiersamentrekkingen kunnen worden opgewekt door pijnloze, elektrische schokjes. Door deze stimulatie bleek de nachtelijke spieraanmaak nog verder te worden opgeschroefd. Concluderend stelt Groen dat eiwitrijke voeding (voor of tijdens slaap) en elektrostimulatie veelbelovende strategieën zijn om spiermassaverlies tegen te gaan: “We willen graag dat ouderen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven en dat bedlegerige patiënten zo snel mogelijk herstellen. Het op peil houden van spiermassa en -kracht is daarbij een belangrijke schakel, maar soms is dat lastig. We hebben nu een relatief eenvoudige methode die daarbij kan helpen.”

Bart Groen promoveert vandaag (vrijdag 4 november) aan de Universiteit Maastricht op zijn proefschrift: ‘Aspects of postprandial protein handling’.

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen