Slaapklinieken kunnen de vraag nauwelijks aan

0
1064
Slaapklinieken: Van vage klachten, naar groter bewustzijn

In 2016 waren zo’n 170.000 apneu-patiënten onder behandeling met cpap of mra. Meer dan ooit, zo blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd voor TNS-NIPO onder alle slaapklinieken in Nederland in opdracht van de ApneuVereniging. Vrijdag 11 november worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd aan de zorgprofessionals.

Verdubbeling van de capaciteit

Diagnosecapaciteit bij de slaapklinieken verdubbelde in korte tijd. Er worden nu ruim 100.000 slaaponderzoeken per jaar verricht. De afgelopen vijf jaar nam de capaciteit jaarlijks gemiddeld met zo’n 10.000 onderzoeken toe. De slaapklinieken kunnen ondanks deze uitbreiding de toenemende zorgvraag nauwelijks aan.

Oplopende wachttijden

De wacht- en doorlooptijden bij de slaapklinieken lopen op. Op zich niet vreemd. Naar schatting zijn er zo’n 600.000 apneu patiënten in Nederland. Maar niet iedereen is zich daar van bewust en bezoekt een dokter. Er zijn slechts zo’n 170.000 mensen met apneu onder behandeling. De oplopende wachttijden leiden tot de conclusie dat het bewustzijn van apneu en daar mee de vraag sneller groeit dan de diagnosecapaciteit.

Minder tijd voor de patiënt

Het aantal klinieken dat maar beperkt aandacht heeft voor de patiënt groeit. Het aantal klinieken dat ruim de tijd neemt voor voorlichting en begeleiding van de patiënt neemt af. Er zijn minder klinieken die aandacht hebben voor bijkomende ziekten, die bij apneu veel voorkomen.

E-health

Er zijn ICT systemen die artsen kunnen helpen om de werkstroom te beperken. Via E-health kan van iedere patiënt dagelijks zijn therapietrouw en therapie-effectiviteit gecontroleerd worden. Eventuele problemen kunnen worden gesignaleerd Deze systemen worden nu al steeds meer ingezet. Maar rond de privacy bestaan nog vragen.

Bron: ApneuVereniging