Innovate Dementia wint de CZ Zorgprijs 2016

Array
Wat als u zorg krijgt zonder dat u dat wilt?

Innovate Dementia is winnaar geworden van de CZ Zorgprijs 2016. Hiermee kan het projectplan ‘B(O)D: begrijpend (onder)handelen bij dementie’ uitgevoerd gaan worden. Het project B(O)D zet de mogelijkheden van het voorkomen van onvrijwillige zorg in de dagelijkse praktijk bij mensen met dementie meer op de kaart. Aan de prijs is een bedrag van € 25.000,- gekoppeld.

Wat als u zorg krijgt zonder dat u dat wilt?

Zelfmanagement en zelfregie zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Vooral als het gaat over het omgaan met eigen regie bij cliënten en hoe je dat positief kunt stimuleren. Dit is zichtbaar aan de inhoud van de keukentafelgesprekken met cliënten, maar ook door de hoeveelheid handreikingen en scholingen voor hulpverleners. Maar wat nu als je ziet dat het misloopt, dat iemand téveel de eigen regie houdt en zichzelf daarbij zichtbaar tekort doet en er gevaarlijke situaties ontstaan? De richtlijnen die nu beschikbaar zijn in de ouderenzorg richten zich op ernstig verstoorde situaties zoals gedwongen opnames. Concrete richtlijnen voor het tussenveld ‘effectieve bemoeizorg’ zoals dat in de psychiatrie genoemd wordt, ontbreken.

Begrijpend (onder)handelen bij dementie

Het project B(O)D zet daarom de mogelijkheden van het voorkomen van onvrijwillige zorg in de dagelijkse praktijk bij mensen met dementie meer op de kaart. Dit door een extra module te ontwikkelen voor de al bestaande psycho-educatie-cursus. Een cursus ‘Alles over dementie’ genaamd, die nu al met succes aangeboden wordt in Minddistrict. De nieuwe online-module gaat zich specifiek richten op het voorkómen van onvrijwillige zorg bij mensen met dementie. Ze zal samen met cliënten, naasten en hulpverleners worden ontwikkeld. Op deze manier geeft B(O)D niet alleen een stem aan de behoeftes van de verschillende doelgroepen, maar worden via E-health ook concrete handvatten aangeboden om het fenomeen onvrijwillige zorg te kunnen voorkomen.

Innovate Dementia en GGzE

Brabant is koploper op het gebied van het ontwikkelen van ondersteunende technologie in de zorg voor mensen met dementie. Op brede schaal wordt samengewerkt en gezocht naar slimme, nieuwe, innovatieve oplossingen op het gebied van dementiezorg.

Het ontwikkelen van innovatieve oplossingen vraagt om een multi-stakeholderbenadering, iets waar GGzE via Innovate Dementia een fiks steentje aan bijdraagt. Samen met mensen met dementie, hun mantelzorgers en externe partijen, waaronder bijvoorbeeld zorgprofessionals en onderzoekers, test Innovate Dementia innovaties uit in de thuisomgeving van mensen met dementie. Dit resulteert in hulpmiddelen die hun functioneren verbeteren, mantelzorgers een steuntje in de rug bieden en de kwaliteit van leven zouden kunnen verhogen.

De laatste jaren bleef GGzE investeren om voortgang te kunnen bieden aan dit goede initiatief. Dit wordt gedaan in de vorm van maandelijkse discussiegroepen, onderzoek en opleidingsplaatsen. Vooral de goede samenwerking en afstemming van de afdeling Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie mag hier de credits voor hebben.

CZ Zorgprijs

Het CZ fonds reikt jaarlijks de CZ Zorgprijs uit om vernieuwende projecten rond een specifiek thema te bevorderen. Met het thema ‘de cliënt wikt, de ander beschikt’ ging het CZ fonds dit jaar op zoek naar creatieve ideeën en oplossingen die onvrijwillige zorg bij ouderen kunnen voorkomen.

Bron: GGzE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen