Bezuiniging minister Schippers treft miljoen osteoporose-patiënten

Array
Hogere sterftekans onder ouderen door schrappen medicijnen tegen botontkalking

Voortijdig overlijden van kwetsbare ouderen met botontkalking gaat toenemen als het geneesmiddel vitamine D3 + calcium uit het basispakket wordt geschrapt. De beide middelen moeten namelijk gecombineerd worden met een bisfosfonaat om heupfracturen en wervelinzakking te voorkomen.

Dat stelt klinisch farmacaloog prof.dr. Koos Brouwers van het Expertise Centrum voor Pharmacotherapie bij Ouderen (EPHOR). Hij baseert zich op recent Amerikaans onderzoek in Medscape naar de verhoogde sterfte door patiënten de combinatie -kalktablet, vitamine D en bisfosfonaat- te onthouden. Uit het onderzoek bleek de sterftekans onder ouderen met 40% toe te nemen als de osteoporose medicatie niet wordt ingenomen. Het Zorginstituut Nederland adviseert binnenkort de minister van Volksgezondheid om uitgerekend de middelen tegen botontkalking uit het basispakket te schrappen.

Vergoeding voor osteoporosepatiënten

Seniorenorganisatie  KBO-PCOB, KNMP en EPHOR waarschuwen het ministerie van Volksgezondheid voor de desastreuze gevolgen van deze maatregel. In een brief roepen EPHOR en KBO-PCOB minister Schippers op de vergoeding voor osteoporosepatiënten in stand te houden.

‘Nederland telt ruim 1 miljoen patiënten met botontkalking. Ouderen lopen meer kans op een botbreuk omdat ouderdom een risicofactor is voor vallen. Medicatie is een wezenlijk onderdeel van botbreukpreventie’, stelt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

Overzetten naar zelfzorg geen alternatief

‘Deze oudere patiënten staan al voor veel kosten omdat ze vaak meerdere medicijnen gebruiken. Als ze nu ook zelf moeten betalen voor middelen tegen botontkalking of vitaminegebrek, vrees ik dat ze deze achterwege laten met alle gevolgen van dien’, stelt Brouwers. ‘Je kunt ze ook niet zomaar overzetten op middelen van de drogist. Daarvan is vaak de dosis te laag en krijg je ongevraagde combinaties met bijvoorbeeld vitamine K of magnesium. De kans dat een vrouw met botontkalking boven de 70 overlijdt aan een heupfractuur is nu 20% binnen twee jaar. Dat loopt flink op als je ze deze middelen onthoudt.’

“Penny wise, pound foolish”

Vanderkaa: ‘Als ouderen uit kostenoverweging besluiten geen middelen tegen osteoporose te kopen, dan werkt de bezuiniging averechts. De kosten van het behandelen van botbreuken, eventueel verblijf in het ziekenhuis en revalidatie, staan niet in verhouding tot de bezuiniging’.

Het afschaffen van de vergoeding van middelen tegen botontkalking levert Schippers een bedrag aan deze medicijnen op van ca € 100,- per patiënt**, ofwel in totaal € 27-50 miljoen per jaar. Daarentegen loopt door het verhoogd risico op botbreuken de kosten aan de andere kant weer op. Een behandeling van een oudere patiënt met een heupfractuur inclusief verblijf in het ziekenhuis kost gemiddeld € 14.000,-per patiënt, nog los van eventuele revalidatiekosten en langdurige opname in een verpleeghuis. * (NB: nu 20.000 osteoporotische heupfracturen per jaar)

*Nationaal Kompas Volksgezondheid

** Medicijnkosten.nl

Het schrijven van dit bericht is tot stand gekomen met financiering van Will Pharma. Will Pharma heeft een adjuvans bij de profylaxis en bij de behandeling van osteoporose op de markt.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen