Intake vruchtbaarheidsbehandeling kan binnen één dag in Radboudumc

Array
Radboudumc opent vernieuwd Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde

Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Radboudumc is gespecialiseerd in het behandelen van mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Dit gebeurt met de TESE en PESA behandelingen. In het nieuwe centrum, dat vandaag opent, worden alle expertise en behandelfaciliteiten binnen één centrum aangeboden. Hierdoor wordt het voor stellen mogelijk om binnen een dag duidelijk te krijgen of zij in aanmerking komen voor een TESE of PESA behandeling.

Duidelijkheid binnen één dag

Waar eerder een bezoek aan meerdere afdelingen van het ziekenhuis noodzakelijk was, kunnen stellen nu voor alle stappen terecht in  het nieuwe centrum. Op een intake dag krijgen zij een gezamenlijke uitleg over diagnostiek en behandeling. Ook krijgen ze een consult bij de gynaecoloog (voor de vrouw), bij de uroloog (voor de man), een zaadonderzoek en, indien nodig, een echo van de teelballen.

Een TESE/PESA behandeling

Bij mannen waarbij in de zaadlozing geen zaadcellen aanwezig zijn, kan geprobeerd worden om via een kleine chirurgische ingreep zaadcellen te verkrijgen uit de bijbal (PESA behandeling) of uit de teelbal (TESE behandeling). Deze zaadcellen kunnen vervolgens gebruikt worden voor een ICSI-behandeling. Dit is een vorm van IVF, waarbij eicellen in het laboratorium worden bevrucht middels injectie van  zaadcellen, om vervolgens enkele dagen later als embryo in de baarmoeder geplaatst te worden.

Goede resultaten

Het Radboudumc heeft op het gebied van mannelijke onvruchtbaarheid de meeste ervaring binnen Nederland. Mede dankzij de ruime kennis en ervaring van het Radboudumc is de kans op een doorgaande zwangerschap na een PESA of een TESE behandeling bijna net zo groot als na een normale ICSI behandeling waarbij zaadcellen uit de zaadlozing worden gebruikt. Inmiddels worden er in Nijmegen enkele honderden PESA- en TESE-behandelingen per jaar toegepast.

Bron: Raboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen