Diabetespatiënten wisselen via MedMij zelfmetingen uit met huisarts en ziekenhuis

Array

Ook in Groningen toetsen we de eerste MedMij-basiseisen en standaarden in de praktijk. Daar koppelen diabetespatiënten hun eigen draadloze weegschalen, bloeddrukmeters en glucosemeters aan de persoonlijke gezondheidsomgeving van Zodos. Hun zelfmeetgegevens worden in de proef uitgewisseld met de huisarts. Door uit te wisselen via MedMij is het straks in Groningen ook mogelijk met het ziekenhuis te communiceren. Wilfred de Jonge, directeur Zodos: “We starten klein, maar leggen via MedMij steeds meer lijntjes met meer zorgaanbieders. Het gaat ons er om dat mensen alle informatie die zij nodig hebben in hun persoonlijke gezondheidsomgeving kunnen verzamelen. En vervolgens moeten zij zelf kunnen bepalen met wie zij deze gegevens delen.” In de proef werkt MedMij samen met Zorgbelang Groningen, Zodos en huisartsengroepspraktijk Hommesplein te Winschoten.

Veel voordelen

Edwin Klok, directeur-bestuurder Zorgbelang: “Door gebruik te maken van een persoonlijke gezondheidsomgeving kan de zorg voor alle betrokkenen (patiënt, zorgverlener en verzekeraar, red) beter worden georganiseerd. En bovenal heeft de patiënt zelf ‘the lead’ over zijn ziekte.” Deelnemende patiënten zijn erg enthousiast. De heer Slik: “Vooral de mogelijkheid om snel digitaal te kunnen communiceren is prettig: de praktijkondersteuner van mijn huisarts reageert snel. Sinds het gebruik zijn mijn nuchtere bloedsuikerwaarden gedaald. Dit is op een overzichtelijk manier zichtbaar via de grafieken van Zodos. De trend van de waarden is heel mooi te zien. Omdat ik één keer per maand mijn waarden doorstuur naar de praktijkondersteuner is de insulinetherapie veel sneller aangepast dan dat anders het geval zou zijn.”

Gezondheidsomgeving

Sander Jonges, huisarts in Winschoten: ‘Een persoonlijke gezondheidsomgeving is een mooi instrument om patiënten meer verantwoordelijkheid voor het managen van hun aandoening te geven en tegelijkertijd zowel voor de patiënt als zorgverlener de tijdsinvestering in het ziektemanagement te verminderen.”.

Meer weten

MedMij organiseert in 2017 ook met andere leveranciers en zorgaanbieders proefomgevingen. Wilt u meer weten over de MedMij-proefomgevingen? Of wil uw organisatie hieraan deelnemen? Neem dan contact op met Irene van Duijvendijk.


Foto boven: Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst in Groningen. Van links naar rechts: Wilfred de Jonge (Zodos), Edwin Klok (Zorgbelang Groningen), Dimitri Sijperda (MedMij) en Sander Jonges (Huisartsengroepspraktijk Hommesplein)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen