Meer geld voor zorg na ontslag ziekenhuis

Array

Per 1 januari is er meer geld beschikbaar voor het eerstelijns verblijf: de zorg die mensen ontvangen als ze ontslagen worden uit het ziekenhuis, maar nog niet naar huis kunnen. In totaal is er 213 miljoen euro beschikbaar voor deze zorg. “Goede samenwerking tussen ziekenhuizen en verpleeghuizen kan helpen voorkomen dat ouderen onterecht in het ziekenhuis worden opgenomen of naar huis gaan terwijl ze er eigenlijk nog niet klaar voor zijn“, schreven minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn al in juli van afgelopen jaar, maar de alarmbellen gingen in het najaar nog regelmatig af. Het aantal mensen dat een ziekenhuisbed bezet hield, terwijl dat niet langer medisch noodzakelijk was, bleef voor de ziekenhuizen een groot probleem. ANBO blijft pleiten voor uitbreiding van het aantal zorgpensions, bijvoorbeeld in ziekenhuizen of verpleeginstellingen.

Zorgpensions kunnen oplossing zijn

Zorgpensions bieden precies die zorg tussen ziekenhuis en thuis. Knelpunt vormen ten eerste de zorgverzekeraars; zij moeten meewerken aan de financiering van deze (nieuwe) eerstelijnszorg, maar houden uitbreiding van het aantal zorgpensionbedden momenteel tegen. “Een bed in een ziekenhuis kost 900 à 1.000 euro per dag. Een bed in een verpleeghuis kost 80.000 per jaar, ofwel nog altijd 219 euro per dag. Een bed in een zorgpension kan al aangeboden worden voor 180 euro per dag. Probleem is dat ‘dure’ bedden nu niet met ‘goedkope’ patiënten zónder de juiste indicatie, gevuld mogen worden. Alleen instellingen die de lagere opbrengsten per bed begroot hebben kunnen ze nu aanbieden”, zo legt ANBO-bestuurder Liane den Haan uit.

Ketenzorg moet beter

Het tweede probleem is de ketenzorg. “Het zorgpension, of een andere tijdelijke oplossing, is nog niet overal bekend. We weten dat er nu op zo’n 300 plaatsen in het land zorgpensions zijn, in grootte variërend van enkele tot tientallen bedden per locatie. De communicatie tussen verzekeraar, zorgaanbieder en ziekenhuis moet echt veel beter worden om mensen sneller te plaatsen.” Actiz, de brancheorganisatie voor werkgevers in de zorg, maakte begin november al een inventarisatie van de mogelijkheden. Een woordvoerder meldde dat deze bedden op 300 plaatsen in Nederland beschikbaar zijn: “eerstelijns verblijf is dé oplossing om de Spoedeisende hulp te ontlasten.”

Ook meer geld voor wijkverpleging

Ook de de wijkverpleegkundige zorg krijgt er geld bij vanaf 1 januari. Er komt 180 miljoen bij om te voorkomen dat zorgorganisaties te snel door hun budget heen raken.

Bron: ANBO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen