Vereniging blij met Meldpunt geneesmiddelentekorten

Array

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen reageert positief op de komst van het nieuwe Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten. De Vereniging hoopt dat de meldplicht voor fabrikanten en handelsvergunninghouders de noodzakelijke duiding gaat geven.

Het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten is op 2 januari 2017 van start gegaan en wordt, in opdracht van het ministerie van VWS, gecoördineerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Via de website kunnen handelsvergunninghouders en fabrikanten verschillende meldingen doen rondom tekorten en defecten, bijvoorbeeld wanneer een geneesmiddel in de handel wordt gebracht of de handel van een geneesmiddel wordt stopgezet of onderbroken.

Indien een geneesmiddel in kleinere hoeveelheden in de handel wordt gebracht en er mogelijk een tekort ontstaat, moet dit ook gemeld worden, evenals kwaliteitsdefecten bij een geneesmiddel. Het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten vloeit voort uit artikel 49 van de Geneesmiddelenwet, dat handelsvergunninghouders verplicht om de beschikbaarheid en mogelijke tekorten van een geneesmiddel te melden.

Blijven samenwerken

Volgens Ida Haisma, hoofd Kennis en Beleid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, ontbrak het tot dusverre aan de goede facts en figures om echt inzicht te hebben in de definitie en oorzaak van geneesmiddelentekorten. “Hiermee ontbreekt ook het inzicht in hoe we tekorten zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Het nieuwe Meldpunt stelt ons in staat om meer aan preventie te kunnen doen. Dit is in het belang van de patiënt.”

Haisma benadrukt dat de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen haar leden aanmoedigt om bij dreigende tekorten samen te werken. “Hiermee kunnen we deze tekorten uiteindelijk zoveel mogelijk voorkomen.”

Dreigend tekort

Het voorkomen van geneesmiddelentekorten en -defecten is een doorlopend punt van aandacht binnen de werkgroep Geneesmiddelentekorten. Hierin participeren de Patiëntenfederatie Nederland, medisch specialisten (FMS), zorgverzekeraars (ZN), apothekers (KNMP, ASKA, NVZA), groothandels (BG Pharma), fabrikanten (Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Bogin, GLN) en de overheid (IGZ, CBG en VWS).

Website meldpunt

Bron: VIG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen