Unique Group lanceert gezondheidszorgdivisie in hyperbare zuurstoftherapie (HBOT)

0
1002

Unique Group komt met een nieuwe gezondheidszorgdivisie. Hiermee brengt de organisatie 25 jaar aan ervaring in hyperbare zuurstofbehandelingen voor decompressieziekte naar een, voor unique Group, geheel nieuwe markt. Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) is een erkende behandeling die steeds vaker wordt ingezet in de medische sector voor bijvoorbeeld de behandeling van koolmonoxidevergiftiging, bacteriële infecties, bestralingsschade, niet-genezende wonden en diabetische wondverzorging. De behandeling wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering*.

Harry Gandhi, chief executive bij Unique Group: “Al geruime tijd mist de medische sector een partner die gespecialiseerd is in hyperbare zuurstoftherapie. Unique Medical Technology zal dit gat opvullen met de levering van equipment en dienstverlening aan de zorgsector. Door het inademen van 100% zuurstof onder druk wordt de concentratie zuurstof in het lichaam 12,5 maal vergroot. Hierdoor genezen chronische wonden beter, waaronder die bij mensen met suikerziekte. In bestraald weefsel zorgt de zuurstof voor de aanmaak van nieuwe bloedvaten. Dit heeft een gunstig effect op het herstel van bestraald weefsel. Tevens heeft hyperbare zuurstofbehandeling een gunstig effect op het bestrijden van bepaalde infecties.”

Nieuwe bedrijfsactiviteit

De nieuwe bedrijfsactiviteit richt zich in eerste instantie op de productie van hyperbare zuurstofbehandelingsruimtes met geïntegreerde patiëntbewakingsapparatuur en specialistische training voor gebruik van de technologie. Met de focus op efficiëntie en kwaliteit worden de hyperbare zuurstofbehandelkamers binnen 3 tot 6 maanden geproduceerd, afhankelijk van de specificatie.

“Er is al vraag naar onze producten, waarbij we voornamelijk met ziekenhuizen en klinieken in Europa werken vanuit onze vestiging in Nederland. In de komende jaren zullen we onze technische ervaring inzetten voor verdere productontwikkeling binnen deze belangrijke sector,” aldus Gandhi.

Zorgmarkt in Europa en Azië dienen

De lancering van Unique Medical Technology volgt op de overname in 2015 van Oceanwide SaS, de in Nederland gevestigde marktleider in ontwerp, bouw en onderhoud van zelfvarende hyperbare reddingsboten. De nieuwe divisie wordt gevestigd in Rotterdam en zal – gebruikmakend van de ervaring, kennis en expertise van Unique Group – de zorgmarkt in Europa en Azië dienen.

De nieuwe divisie Unique Medical Technology wordt in februari 2017 gelanceerd op de Arab Health Show in Dubai, waar het haar expertise in kwaliteitsproducten- en service aan de zorgsector zal presenteren.

Over Unique Medical Technology
De hyperbare zuurstofbehandelkamers van Unique Medical Technology zijn ontworpen en geproduceerd door eigen ervaren engineers. De zuurstofbehandelkamers voldoen aan de strenge voorwaarden voor medische hulpmiddelen (zoals per EC93-42). Een standaard behandelkamer beschikt over:

 • diameter/lengte van 2200 mm/6.2 m;
 • ruimte voor 10 personen in de hoofdcabine en 2 personen in de entreeruimte;
 • een werkdruk van 6 bar;
 • digitaal controlesysteem – computersturingssysteem;
 • effectief klimaatbeheersingssysteem voor de binnenruimte;
 • entertainment voor de patiënten, zoals muziekkanalen-, wifi-, en TV.

De hyperbare zuurstofbehandelkamers kunnen gebouwd worden op specifieke wensen en voorwaarden van de klant. Flexibele financiële betalingsregelingen worden hierbij beschikbaar gesteld.

Indicaties
Zorgverzekeraars voorzien in vergoeding* van hyperbare zuurstoftherapie bij onderstaande indicaties:

 • Chronische wonden (diabetische ulcera, diabetische zweren, open been).
 • Infectie van bot (chronische osteomyelitis).
 • Schade door bestraling aan de huid, onderhuids weefsel, spieren of slijmvliezen. Hierbij kunt u denken aan wonden in bestraald gebied of aan functieverlies door littekenweefsel.
 • Bloedverlies via de urine door bestralingsschade aan de blaas (radiatiecystitis).
 • Ontsteking van de darmen of bloedverlies daaruit door bestralingsschade (radiatieproctitis of radiatie-enteritis).
 • Bestralingsschade in het KNO-gebied. Hyperbare zuurstoftherapie heeft niet alleen een zeer gunstig effect in geval van wonden of verlittekening in dit gebied. Ook vóór aanvang van reconstructie operaties aan de kaak heeft deze behandeling een behoorlijk positieve invloed op de uiteindelijke prognose en de kwaliteit van het resultaat.
 • Grote plastisch chirurgische operaties waarbij de doorbloeding in het geopereerde gebied niet optimaal is.
 • Ernstige bacteriële infecties van de huid.
 • Koolstofmonoxidevergiftiging
 • Decompressieziekte en gasembolie.
 • Gasgangreen/anaerobe bacterie-infectie.

*Dit kan per verzekeraar verschillen en dient per geval door de verwijzende instantie te worden geverifieerd.

Bron: Unique Group