App-groep zorgt voor lucht bij mantelzorgers

0
1232
Staatssecretaris Martin van Rijn en Gerda Havertong reiken Mantelzorg Awards uit

Na wekenlange spanning ontvingen vijf genomineerden op 24 januari in ’t Spant in Bussum een Mantelzorg Award. Gerda Havertong reikte drie prijzen uit namens een jury van ervaringsdeskundige mantelzorgers aan: Melissa Visser, Jorrit Hoff en de buurvrouwen van Maruschka en Pieter. Melissa is 21 jaar en steun en toeverlaat van een mantelzorgende vriend. Jorrit Hoff is neuroloog in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein die bijzonder oog heeft voor de behoeften van de familie van zijn Parkinson patiënten. De buurvrouwen uit Ede dragen met hun app-groep bij aan de bewegingsvrijheid van Maruschka die voor haar gehandicapte man Pieter zorgt.

Jury: “Winnende voorbeelden verdienen navolging”

De jury is van mening dat deze voorbeelden navolging verdienen in de samenleving en bij medici. De voorbeelden kenmerken zich door hun eenvoud en laten zien dat iedereen iets kan betekenen voor een ander die intensief voor een naaste zorgt.

Publieksprijzen

Behalve de juryprijzen zijn er ook drie publieksprijzen. Van 22 december tot 10 januari kon er via de website door het publiek gestemd worden op tien genomineerden. Sommige genomineerden voerden een ware publiciteitscampagne met posters, krantenartikelen, TV-optredens en intensieve activiteiten in social media. Duizenden stemmen zijn uitgebracht door de Nederlandse bevolking. En als een heuse volksvertegenwoordiger reikte staatssecretaris van Rijn de publieksprijzen uit aan: Liane Wolfert die in Dronten een wandelgroep met mantelzorgers heeft opgezet: de Mantelkring. Ook een prijs ging naar Maria Laros die altijd klaarstaat voor haar dochter die een kindje heeft die veel extra zorg nodig heeft vanwege de restverschijnselen van de Q-koorts. De buurvrouwen van Pieter kregen met hun appgroep niet alleen een prijs van de jury maar ook de publieksprijs.

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers van de Mantelzorg Awards zijn Annette Stekelenburg, Marjo Brouns en Cora Postema. Zij zijn zelf mantelzorger en willen dat mantelzorgers zelf vertellen waar ze zich door geholpen voelen. Met inspirerende voorbeelden van steun aan mantelzorgers willen ze laten zien hoe divers mantelzorgers zijn en hoe divers hun behoefte aan hulp.

Voorbeelden te zien!

De ingediende nominaties voor de Mantelzorg Awards brachten een keur aan voorbeelden. Ze zijn allemaal te bekijken op de website www.mantelzorgawards.nl

Zeven van deze voorbeelden zijn vanaf 4 februari op TV te zien in het programma Samen Sterk op SBS6.

Bron: Mantelzorg Awards