App-groep zorgt voor lucht bij mantelzorgers

Array
Staatssecretaris Martin van Rijn en Gerda Havertong reiken Mantelzorg Awards uit

Na wekenlange spanning ontvingen vijf genomineerden op 24 januari in ’t Spant in Bussum een Mantelzorg Award. Gerda Havertong reikte drie prijzen uit namens een jury van ervaringsdeskundige mantelzorgers aan: Melissa Visser, Jorrit Hoff en de buurvrouwen van Maruschka en Pieter. Melissa is 21 jaar en steun en toeverlaat van een mantelzorgende vriend. Jorrit Hoff is neuroloog in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein die bijzonder oog heeft voor de behoeften van de familie van zijn Parkinson patiënten. De buurvrouwen uit Ede dragen met hun app-groep bij aan de bewegingsvrijheid van Maruschka die voor haar gehandicapte man Pieter zorgt.

Jury: “Winnende voorbeelden verdienen navolging”

De jury is van mening dat deze voorbeelden navolging verdienen in de samenleving en bij medici. De voorbeelden kenmerken zich door hun eenvoud en laten zien dat iedereen iets kan betekenen voor een ander die intensief voor een naaste zorgt.

Publieksprijzen

Behalve de juryprijzen zijn er ook drie publieksprijzen. Van 22 december tot 10 januari kon er via de website door het publiek gestemd worden op tien genomineerden. Sommige genomineerden voerden een ware publiciteitscampagne met posters, krantenartikelen, TV-optredens en intensieve activiteiten in social media. Duizenden stemmen zijn uitgebracht door de Nederlandse bevolking. En als een heuse volksvertegenwoordiger reikte staatssecretaris van Rijn de publieksprijzen uit aan: Liane Wolfert die in Dronten een wandelgroep met mantelzorgers heeft opgezet: de Mantelkring. Ook een prijs ging naar Maria Laros die altijd klaarstaat voor haar dochter die een kindje heeft die veel extra zorg nodig heeft vanwege de restverschijnselen van de Q-koorts. De buurvrouwen van Pieter kregen met hun appgroep niet alleen een prijs van de jury maar ook de publieksprijs.

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers van de Mantelzorg Awards zijn Annette Stekelenburg, Marjo Brouns en Cora Postema. Zij zijn zelf mantelzorger en willen dat mantelzorgers zelf vertellen waar ze zich door geholpen voelen. Met inspirerende voorbeelden van steun aan mantelzorgers willen ze laten zien hoe divers mantelzorgers zijn en hoe divers hun behoefte aan hulp.

Voorbeelden te zien!

De ingediende nominaties voor de Mantelzorg Awards brachten een keur aan voorbeelden. Ze zijn allemaal te bekijken op de website www.mantelzorgawards.nl

Zeven van deze voorbeelden zijn vanaf 4 februari op TV te zien in het programma Samen Sterk op SBS6.

Bron: Mantelzorg Awards

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen