3 miljoen euro voor validatie van medicijn-op-maat

Array

CZ, Zilveren Kruis en Menzis steken geld in validatie van medicijn-op-maat. Goed voor de kwaliteit van leven en beheersing van kosten van de zorg
Zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Menzis steken drie miljoen euro in de validatie van een technologie die de behandeling-op-maat van patiënten sterk kan verbeteren. Met de baanbrekende technologie, die is ontwikkeld door de Utrechtse hoogleraar Hans Clevers en zijn medewerkers, worden van patiënten cellen afgenomen en gekweekt tot een soort mini-orgaantje (organoïde). Hierop wordt het toe te dienen medicijn getest om te zien of het aanslaat bij deze individuele patiënt.Bekend is dat in een flink aantal gevallen medicijnen niet werken. Dat is vooral niet goed voor de kwaliteit van leven van de patiënt maar brengt ook veel verspilling met zich mee. Een nieuw medicijn tegen taaislijmziekte (Cystic Fybriosis) wordt als eerste gevalideerd.

“Het is belangrijk dat ook dure geneesmiddelen beschikbaar blijven voor patiënten. Dat betekent wel dat er zorgvuldig mee moet worden omgegaan en dat we het alleen toepassen wanneer het werkt. Daarom is goede validatie heel belangrijk want je wilt niemand een medicijn onthouden die er wel baat bij kan hebben,” aldus Joep de Groot, Lid Raad van Bestuur CbusineZ, innovatiebedrijf van CZ.

Behandeling-op-maat

In Nederland is iedereen verplicht verzekerd voor zorgkosten. Ziek en gezond betalen evenveel premie. Te hoge uitgaven voor geneesmiddelen leiden er toe dat de premie stijgt. Dat kan de solidariteit aantasten. Met deze validatietechnologie kunnen baanbrekende stappen worden gezet in de behandeling-op-maat van patiënten.

De wetenschappers starten de validatie met een nieuw medicijn tegen taaislijmziekte. Een medicijn dat jaarlijks per patiënt meer dan 240.000 euro kost. Een volgende stap is dat deze technologie toegepast wordt ook voor andere medicijnen zoals voor kankerbehandelingen. Ook daarvan is bekend dat bij veel mensen de medicatie niet werkt of zelfs schadelijk is.

Bron: CZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen