Investering van 1 miljoen euro voor onderzoek naar nieuwe medicijnen

Array

De Hartstichting investeert 1 miljoen euro in onderzoek naar nieuwe behandelingen voor hartfalen, slagaderverkalking en hartspierziekte. De investering vindt plaats binnen het Programma Translationeel Onderzoek van ZonMW. Dit programma is opgezet om ervoor te zorgen dat belangrijke medische kennis zo snel mogelijk tot een praktische oplossing voor de patiënt leidt.

In totaal vier onderzoeken krijgen een subsidie van de Hartstichting. Zij zijn als beste naar voren gekomen uit 11 aanvragen die de Hartstichting heeft ontvangen én sluiten aan bij de wensen van wetenschappers, patiënten en artsen.

Hartfalen, slagaderverkalking en hartspierziekte

De onderzoeken richten zich op de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en geneesmiddelen tegen slagaderverkalking, hartfalen en hartspierziekte, (ernstige) ziekten waar nu nog geen of te weinig goede behandelingen of medicijnen voor zijn. De wetenschappers gaan nieuwe inzichten en ontdekkingen uit het lab testen bij een groep gezonde vrijwilligers of patiënten. Dat is een noodzakelijke stap om te zorgen voor nieuwe geneesmiddelen voor patiënten.

De Hartstichting vindt het belangrijk dat medische-wetenschappelijke inzichten uit onderzoek daadwerkelijk tot oplossingen voor de patiënt leiden. Om ervoor te zorgen dat onderzoeksresultaten snel(ler) vertaald kunnen worden naar de praktijk, zijn ook de overheid en het bedrijfsleven nauw betrokken bij het onderzoek.

Daarnaast speelde de Commissie Maatschappelijke Kwaliteit een grote rol in de selectieprocedure. Deze commissie bestaat uit leden die dagelijks werken of in aanraking komen met hart- en vaatziekten, zoals zorgverleners, patiënten en hun naasten.
Programma Translationeel Onderzoek
De investering vindt plaats binnen het Programma Translationeel Onderzoek van ZonMw. Dit onderzoeksprogramma, waar in totaal 10 gezondheidsfondsen, 8 bedrijven, ZonMw en Health~Holland aan meewerken, is opgezet om belangrijke kennis uit fundamenteel onderzoek zo snel mogelijk te vertalen naar ‘eerste toepassing bij de mens’. Door het bundelen van de krachten worden middelen voor onderzoek efficiënter ingezet.
Meer over de onderzoeken
De vier onderzoeken naar die nu starten zijn:

Bron: de Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen