QuintilesIMS: ‘Nederlandse patiënt wacht dertien maanden’

Array

Patiënten moeten in Nederland dertien maanden wachten op een geneesmiddel, nadat de handelsvergunning door de EMA is afgegeven. Dit schrijft QuintilesIMS in hun deze week verschenen rapport Pricing and Market Access Outlook 2017.

Het rapport geeft aan dat een link tussen de vertraging en prijsstrategieën van bedrijven onwaarschijnlijk is. ‘Het lijkt er sterk op dat juist de toelatingsprocedures in de verschillende landen aan de vertraging ten grondslag liggen’, aldus dataleverancier QuintilesIMS.

Vergelijking

Het rapport neemt de gemiddelde tijd van negentien geneesmiddelen uit 2015 tussen het verkrijgen van een handelsvergunning en de eerste maand omzet. In het rapport staan de doorlooptijden van Amerika, Rusland en twintig Europese landen. Het aantal producten wat in de vergelijking is meegenomen verschilt per land.

Doorlooptijd

In de transparantierichtlijn van de Europese Commissie staat dat de doorlooptijd tijd maximaal negentig dagen mag zijn. In Nederland is voor negentien producten naar de doorlooptijd gekeken; gemiddeld was dat dertien maanden. Dit is langer dan de wettelijke periode, en ook langer dan de doorlooptijden die Efpia, de Europese brancheorganisatie van geneesmiddelenbedrijven, jaarlijks met de Patiënts WAIT Indicator meet. Hierin wordt de tijd gemeten vanaf de handelsvergunning tot aan de vergoeding. Het rapport gaat uit van de periode totdat het geneesmiddel omzet maakt. Deze indicator zegt dus meer over de toegang voor de patiënt tot geneesmiddelen.

Nader onderzoek

De Vereniging heeft nog wel een aantal vragen over het rapport en is hierover in gesprek met QuintilesIMS. Met behulp van onderliggende data hoopt de Vereniging binnenkort meer te kunnen zeggen over de vergelijking met andere landen.

Bron: VIG & Rapport QuintilesIMS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen