Kinderneuroloog Treant: samenwerking troef #Zeldzameziekten #spierziekten #erfelijk

Kirsten Heineman, kinderneuroloog bij Treant Zorggroep, breidt haar activiteiten verder uit. Heineman is gespecialiseerd in neurologische aandoeningen bij kinderen tot achttien jaar. De meest voorkomende ziektebeelden zijn epilepsie, migraine en ontwikkelingsachterstand. Ook zeldzame ziekten zoals verschillende spierziekten, spierspanningshoofdpijn en slaapstoornissen behoren tot haar vakgebied. Om een diagnose te kunnen stellen, is soms aanvullend onderzoek nodig. ‘Denk aan een MRI-scan bij onverklaarde hoofdpijn of een hersenfilmpje bij epilepsieaanvallen’, licht Heineman toe. Kinderen met een ontwikkelingsachterstand kunnen in aanmerking komen voor genetisch onderzoek. Zo nodig kan Heineman ook de kinderpsycholoog of kinderfysiotherapeut erbij betrekken.

Motoriekpoli

Kinderen met een complex motorisch probleem worden binnen Treant gezien door een team van specialisten. Dit gebeurt op de polikliniek Motoriek bij de kinderrevalidatie in Emmen. Op dit spreekuur worden kinderen onderzocht door een kinderarts, kinderrevalidatiearts en kinderneuroloog. Deze multidisciplinaire aanpak heeft grote voordelen. ‘Doordat wij onze expertise bundelen, neemt onze kennis toe. Bovendien weten patiënten en hun ouders eerder waar ze aan toe zijn’, verzekert Heineman.

Regionaal netwerk

De samenwerking stopt niet bij de muren van Treant Zorggroep. Zo maakt Heineman deel uit van het netwerk Kinderneurologie Noord-Nederland, waarin kinderneurologen hun kennis delen en zeldzame ziektebeelden bespreken. Ook met het UMCG onderhoudt kinderneuroloog Heineman nauw contact. ‘De klinisch geneticus van het UMCG houdt regelmatig spreekuur in Stadskanaal. Kinderen met een genetische aandoening zijn dus verzekerd van de beste zorg dicht bij huis.’

Verbeteren

Vanaf haar komst in april 2015 werkt ze nauw samen met andere specialismen. Sinds begin deze maand houdt ze ook spreekuur op ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen. Dit betekent dat kinderneurologie op alle ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep beschikbaar is. Zoals gezegd heeft Heineman haar werkterrein uitgebreid naar ziekenhuislocatie Bethesda. ‘Dat bespaart kinderen en hun ouders uit de regio Hoogeveen veel reistijd.’ Verder zijn er plannen voor een multidisciplinaire polikliniek voor hoofdpijn in Emmen. ‘Binnen Treant zoeken we voortdurend naar mogelijkheden om onze zorg te verbeteren. Ik ben heel tevreden over wat ik de afgelopen anderhalf jaar aan kinderneurologie heb opgebouwd. Dit hoop ik in de toekomst verder uit te breiden.’

Bron: Treant Zorggroep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen