Ziekenhuizen en zorgverzekeraars informeren elkaar over succesvol contracteren

Array

Wat zijn de ingrediënten voor succesvol contracteren van medisch specialistische zorg? Belangrijke voorwaarden blijken te zijn: elkaar vertrouwen geven, een gelijkwaardige samenwerkingsrelatie, goede procesafspraken en het over en weer gebruiken van dezelfde informatie. Onlangs spraken zo’n 300 medewerkers van ziekenhuizen en zorgverzekeraars daarover in drie regiobijeenkomsten georganiseerd door ZKN, NFU, FMS, NVZ en ZN.

Het doel van de bijeenkomsten was om de deelnemers te informeren over en te betrekken bij verbetervoorstellen voor het zorginkoopproces, die de organiserende partijen gezamenlijk inbrachten op basis van een eerder gelopen project. De deelnemers kregen daarbij ook handvatten voor de contractering voor 2018.

De verbetervoorstellen gingen onder andere over het gebruik van uniforme contracten, een nieuw ontworpen contracteringsproces en meerjarencontracten. Ook werd aandacht besteed aan wenselijkheid en mogelijkheid uniforme datasets, samenwerken en het voeren van gesprekken over belangen. Naast een aantal workshops hierover, presenteerde een aantal zorgverzekeraars samen met ziekenhuizen wat succesvol was geweest aan hun contracteringsproces in 2017.

Uniforme dataset

In een aantal workshops is gesproken over wenselijkheid en mogelijkheid om als ziekenhuizen en zorgverzekeraars één gezamenlijke dataset te gebruiken voor de contractonderhandeling en monitoring hiervan. Nu gebruiken ziekenhuizen en zorgverzekeraars vaak hun eigen data waardoor er verschillende interpretaties zijn. Eén uniforme dataset kan hiervoor een oplossing bieden. Dit onderwerp, genaamd joint fact finding, wordt de komende maanden verder uitgewerkt.

Modelovereenkomsten en meerjarenafspraken

Het lukt ziekenhuizen en zorgverzekeraars niet altijd om de contractering op tijd af te ronden. In het eerder project is daarom geconcludeerd dat het herontwerpen van het contracteringsproces wenselijk is. De eerste stap daarbij is een aantal instrumenten voor gezamenlijk gebruik. Zo wordt de opvolger van de ‘Good Contracting Practices’ opgesteld die kan ondersteunen bij het goed inrichten van het lokale inkoopproces. Daarnaast werken zorgaanbieder en zorgverzekeraars aan een modelovereenkomst voor het non-concurrentiële deel van de contracten. Ook meerjarencontracten kunnen uitkomst bieden voor partijen. Per ziekenhuis, zorgverzekeraar en regio past een bepaalde overeenkomst. Dat is per keer maatwerk. Voor de wat langere termijn wordt gewerkt aan voorbeelden van het inrichten van het contracteerproces zodat de gezamenlijke deadline van 12 november 2017 kan worden gehaald.

Isala Klinieken en Zilveren Kruis

Naast algemene informatie-uitwisseling over succesvolle manieren van contractering, gaven zorgverzekeraars en ziekenhuizen presentaties over nieuwe succesvolle praktijkervaringen met meerjarige contracten. Isala Klinieken en Zilveren Kruis hebben een contract voor drie jaar afgesproken. Zij gebruiken een onafhankelijke derde partij, een zogenoemde third trusted party, die op basis van gegevens van zorgverzekeraars en ziekenhuizen een gezamenlijke informatieset vaststelt. “Het contract kun je vergelijken met een kookboek waarmee we prijzen en volume vaststellen”, aldus Frank Bierens van Isala Klinieken. Carlo Besselink van Zilveren Kruis constateerde dat het veel werk is geweest, maar dat hij blij is dat er nu meer ruimte is voor de inhoudelijke gesprekken over bijvoorbeeld het verbeteren van kwaliteit.

Martini ziekenhuis en Menzis

Menzis en het Martini ziekenhuis hebben een vierjarig contract waarbij de nadruk ligt op het verschuiven van zorg naar de eerste lijn. Voorwaarde is betrokkenheid van dokters bij zowel het maken van de afspraak als de vertaling naar de zorgpraktijk; die kijken immers niet hoe de patiënt is verzekerd, maar wel

naar meer praktische uitvoeringszaken. Desi Ghauharali van Menzis: “We kunnen niet alles vastleggen in contracten. Er is ruimte voor onverwachte ontwikkelingen en om daarover in gesprek te gaan. We geven elkaar vertrouwen en dat is spannend.” Symbolisch voor deze samenwerking tussen Menzis en het Martini Ziekenhuis is dat Ghauharali een eigen parkeerplek en werkruimte heeft bij bij het Martini ziekenhuis.

Bernhoven ziekenhuis en CZ

Bernhoven en CZ hebben een contract afgesloten voor vijf jaar. Centraal daarbij staat toekomstbestendigheid en daarmee een kritische blik op de financiën en de zorg. Daarbij hebben ze geen geheimen voor elkaar. Samen testen ze werkwijzen en nieuwe manieren van werken en plannen. CZ geeft daarbij aan dat ze als verzekeraar ook in de projectorganisatie zitten, met als gevolg meer partnerschap. Je moet elkaar het vertrouwen en de ruimte gunnen binnen een meerjarenovereenkomst

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen