Jaarbeeld 2016: gezond vertrouwen als basis voor toezicht

Array

De gezondheidszorg is sterk in ontwikkeling, het toezicht verandert mee. In het Jaarbeeld 2016 doet de inspectie verslag van haar toezicht en de resultaten daarvan. De inspectie wil vanuit ‘gezond vertrouwen’ kijken naar de zorg en de zorgaanbieders.

De inspectie wil de kwaliteit en veiligheid van de zorg bevorderen door zorgaanbieders te helpen hun lerend vermogen te vergroten. De meeste zorgaanbieders waarderen die inzet van de inspectie en weten die te gebruiken. Als een zorgaanbieder uit zichzelf onvoldoende lerend vermogen laat zien, kan de inspectie een maatregel opleggen, zoals verscherpt toezicht, een aanwijzing of een bevel. Zo’n maatregel trekt veel aandacht, maar is altijd een uitzondering. In Nederland kunnen we vertrouwen op goede en veilige zorg, op zorgaanbieders die voortdurend werken aan het verder verbeteren van de zorg. Daar ziet de inspectie op toe.

Toezicht op goed bestuur

De ontwikkeling van kwaliteitsystemen in de gezondheidszorg heeft geleid tot betere en veiligere zorg. Inmiddels kijkt de inspectie ook of een zorginstelling een veilige, open cultuur heeft, die bijdraagt aan leren en verbeteren. Zorgbestuurders zijn daar verantwoordelijk voor. Samen met de NZa heeft de inspectie in 2016 een kader voor toezicht op goed bestuur uitgebracht. Daarin geven beide toezichthouders aan wat zij verstaan onder goed bestuur en hoe zij hier toezicht op houden. Meer dan ooit is de inspectie gaan toezien op de wijze waarop een zorgaanbieder zijn instelling bestuurt. Of hoe een raad van toezicht intern toezicht houdt.

Toekomstvisie

Openheid door zorgaanbieders over kwaliteit van zorg is belangrijk voor het vertrouwen. De inspectie wil zelf ook open zijn, bijvoorbeeld over hoe zij toezicht houdt. Zo heeft de inspectie in 2016 het bovengenoemde kader voor toezicht op goed bestuur uitgebracht, en diverse toetsingskaders, bijvoorbeeld voor infectiepreventie en toezicht op de zorg thuis. In juli 2016 heeft de inspectie een nieuwe toezichtvisie voor verpleegzorg gepubliceerd.

De Gezondheidswet, die in het najaar van 2016 is aangenomen, biedt ruimere kaders voor openbaarmaking door de inspectie. In dialoogsessies met het veld hebben we de consequenties hiervan besproken.

In 2016 heeft de inspectie informatie over calamiteiten in diverse sectoren openbaar gemaakt. Door zulke kennis te delen, kunnen zorgaanbieders sneller en beter leren van wat er goed en niet goed gaat in de zorg. De inspectie wil de komende jaren met partijen in de zorg in gesprek blijven over de ontwikkeling van openheid om te kunnen leren en de zorg verder te verbeteren.

Vandaag is ook het Klachtbeeld 2016 verschenen van het Landelijk Meldpunt Zorg.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen