Dr. Hajo Auwerda start eigen Vitamine B12 Kliniek

Array

Dr. Hajo Auwerda, internist en hematoloog (in 2008 gepromoveerd in bloedziekten) neemt vanaf 1 juni de dagelijkse leiding van de Vitamine B12 Kliniek in Amsterdam op zich. Dr. Auwerda verlaat het ziekenhuis in Lelystad, waarvoor hij jarenlang actief is geweest, zodat hij zich als expert volledig kan gaan richten op de zorg rondom patiënten met een vitamine B12 tekort.

De stap van Dr. Auwerda, die in Nederland geldt als dé expert in vitamine B12-deficiëntie en die al meer dan 3000 B12-patiënten behandelde, komt niet als een verrassing. Dr. Auwerda: “Onnodig leed en pijnlijke belasting kunnen gemakkelijk worden bespaard door patiënten eerder serieus te nemen en snel en voldoende te behandelen met intraveneuze injecties. Dat moet gewoon beter dan dat nu gebeurd. In het MC Zuiderzee kon ik mij, omdat ik mijn aandacht moest verdelen, niet optimaal op deze problematiek richten. Een goede diagnose vereist immers tijd en aandacht en niet te vergeten heel specialistische kennis en ervaring. Veel klachten voortkomend uit een B12-tekort worden immers miskend en vaak onterecht toegeschreven aan psychische problemen of chronische vermoeidheid.”

B12-zorg te verbeteren

Om de B12-zorg te verbeteren stond hij al aan de basis van de B12-Kliniek waar alle expertise rondom vitamine B12 is gebundeld. “Nu komt mijn droom pas echt uit ”, aldus Dr. Auwerda en hij vervolgt: “ Vanaf nu kan ik voltijds patiënten zien en behandelen onder de meest ideale omstandigheden!”

Sinds jaar en dag zet Dr. Auwerda zich in voor een betere diagnostiek en behandeling van mensen met een B12-tekort. Talloze wetenschappelijke publicaties staan op zijn naam. Tevens was hij een van de oprichters van de B12-research groep in Rotterdam. Hij ontdekte dat er, ondanks een goede B12-spiegel, toch sprake kan zijn van een (ernstig) B12-tekort. Dat betekende dat als het bloedonderzoek ‘normaal’ is, je toch de ziekte kunt hebben en dat gaf een heel andere kijk op de aandoening.

Op speciale uitnodiging van de PAS society hield Dr. Auwerda afgelopen december een bijzondere lecture in Birmingham over zijn onderzoek en bevindingen rondom vitamine B12 te kort.

Bron: B12 Kliniek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen