Animaties tonen verspreiding nieuwe medicijnen

Array

Animaties zijn een goede manier om inzicht te krijgen in de verspreiding van nieuwe geneesmiddelen. Dit kan beleidsmakers helpen gerichte actie te ondernemen. Onder leiding van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) zijn in het pilotproject MOVIE animaties gemaakt voor nieuwe antistollingsmiddelen en nieuwe geneesmiddelen tegen diabetes.

Beter

De animaties geven op basis van voorschrijfgegevens een beter inzicht in regionale ontwikkelingen en verschillen dan statische tabellen en grafieken. De overheid en/of zorgverzekeraars, maar ook koepelorganisaties voor artsen kunnen hierdoor gerichter reageren. Het IVM wil onafhankelijke artsenbezoekers inzetten om het gepast gebruik van nieuwe geneesmiddelen te bevorderen.

Risico’s                

Nieuwe geneesmiddelen worden vaak snel geïntroduceerd. De marketingactiviteiten door de fabrikanten richten zich doorgaans op de voordelen en niet op de nadelen. Meestal is er bij de introductie weinig bekend over de werking bij specifieke groepen patiënten en eventuele veiligheidsrisico’s. Daarnaast zijn er zorgen dat wanneer het voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen aan patiënten per regio verschilt, er in sommige regio’s onnodig hoge kosten worden gemaakt.

Samenwerking     

MOVIE is ontwikkeld vanuit het project MedicijnBalans van het IVM in samenwerking met de GIP-databank van het Zorginstituut Nederland en met het RIVM. Het doel van MedicijnBalans is het geven van feitelijke informatie over nieuwe geneesmiddelen aan zorgprofessionals. De GIP-databank richt zich onder meer op het ontsluiten van gegevens over het gebruik van geneesmiddelen. Met behulp van de MOVIE krijgen beleidsmakers in de zorg nu ook een dynamisch beeld van de introductie van nieuwe, vaak dure medicijnen.

MOVIE staat voor MOnitor Verspreiding Introductie gEneesmiddelen. De MOVIEs staan op de website van www.medicijnbalans.nl. Bekijk een MOVIE over het aantal gebruikers dabigatran hier en een MOVIE over het aantal gebruikers sitagliptine hier. Een aantal andere MOVIEs zijn te zien op de website bij de medicijngroepen DPP-4-remmers en direct werkende orale anticoagulantia (DOAC/NOAC).

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is een onafhankelijke organisatie en heeft als doel de kwaliteit van het medicijngebruik in Nederland te bevorderen. Het IVM werkt o.a. in opdracht van het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, beroepsorganisaties, gezondheidsfondsen en patiëntenorganisaties. Ongeveer dertig medewerkers houden zich bezig met advies en ondersteuning aan artsen en apothekers (FTO-groepen), publieks- en patiëntenvoorlichting, projectmanagement en nascholingen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht, de adviseurs van het IVM werken vanuit het hele land aan landelijke en regionale projecten. Eén van de projecten is MedicijnBalans.

Bron: IVM

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen