Aanmeldzuilen op de poliklinieken AMC

Array

Niet meer wachten aan de balie, maar meteen de barcode scannen die op de patiëntenbrief of patiëntenpas staat. Dat kan sinds begin augustus al bij poli’s op Q0 (Pijngeneeskunde), Q1 en Q2 (Inwendige geneeskunde), waar de eerste aanmeldzuilen zijn geplaatst. Voortaan melden patiënten van poli’s in het Q-gebouw zich aan bij een aanmeldzuil. De eerste week van augustus worden ze in gebruik genomen; andere locaties volgen later.

De zuilen staan anders dan bij VUmc niet op een centraal punt in het poligebouw, maar bij de betreffende poli’s. Dit is een bewuste keuze, vertelt projectleider Kasper Visser. ”VUmc heeft er al iets langer ervaring mee, dus we konden goed kijken hoe het daar werkt. Het blijkt voor patiënten het handigste te zijn om zich aan te melden bij de betreffende poli en niet centraal.”

Barcode scannen

De zuilen hebben een touchscreen dat gemakkelijk in het gebruik is, zo blijkt op VUmc, en wie er desondanks niet uitkomt, krijgt hulp van een polimedewerker. Zodra de barcode gescand is, krijgt de aanmelder ter controle de vraag om een geboortedatum of postcode in te vullen. Dit is een extra bescherming, om te verifiëren of de aanmelder inderdaad degene is bij wie de patiëntenbrief hoort. Vervolgens leest de aanmelder bij welke balie of ontvangstruimte hij of zij verwacht wordt. Door een speciale folie zijn de gegevens alleen zichtbaar als iemand recht voor de aanmeldzuil staat, dus de privacy is gegarandeerd

Automatisch

Met deze gewijzigde manier van aanmelden verloopt het aanmeldproces sneller en soepeler, verwacht Karin Radwan van de polikliniek. Je hoeft niet meer te wachten in een rij met patiënten die bij de balie een (vervolg)afspraak moeten maken. “De snelheid zit ‘m vooral in wat er achter de schermen gebeurt. Nu moeten baliemedewerkers door veldjes klikken in het dossier, of de patiënt vragen stellen die deze waarschijnlijk al vaker heeft beantwoord.”
Later komen eventuele ontbrekende gegevens automatisch ‘in beeld’ via de koppeling met het patiëntendossier; de zuil verwijst de patiënt in dat geval naar een baliemedewerker voor het aanvullen van de gegevens.  Ondertussen ziet de arts via het systeem dat de patiënt al in huis is en kan deze de patiënt tijdig uitnodigen om naar de spreekkamer te komen.

Vervolg

Na deze eerste aanmeldzuilen volgen in de loop van deze maand de poliklinieken Dermatologie, Kinderen en Psychiatrie. Ook Klinische neurofysiologie op D2 krijgt aanmeldzuilen. Op de overige poliklinieken duurt het wat langer: daar worden eerst de verbouwingswerkzaamheden afgerond. Naar verwachting nemen die poli’s eind dit jaarde aanmeldzuilen in gebruik.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen