Gynaecologische kanker: Naar de dokter durven gaan redt levens

Array
In september vraagt Olijf extra aandacht voor gynaecologische kanker

September is de internationale maand van de gynaecologische kanker én zondag 3 september gaat de Ride for the Roses van start. Stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker fietst ook dit jaar weer mee met team Olijf om meer aandacht voor gynaecologische kankers te vragen.

Want waarom horen we hier anno 2017 nog zo weinig over in Nederland? Waarom lijkt er nog altijd zo’n taboe te rusten op gynaecologische kankers, terwijl aandacht zoveel kan verbeteren? Olijf wil daar verandering in brengen en de oorverdovende stilte verbreken. Zo herkennen vrouwen eerder symptomen en durven ermee naar de dokter.

Gynaecologische kanker: dat is geraakt worden waar je het kwetsbaarst bent

Elk jaar horen circa 4.500 vrouwen dat zij een vorm van gynaecologische kanker hebben. Gynaecologische kanker heeft vaak enorme impact, want vrouwen worden geraakt waar ze het kwetsbaarst zijn. Ze worden geconfronteerd met hun sterfelijkheid en diverse psychosociale en fysieke gevolgen, zoals pijn, relatie- of seksuele problemen en het feit dat zij vaak vervroegd in de overgang raken of ongewild kinderloos zijn. Olijf is er voor deze vrouwen en hun naaste(n). Bovendien maakt Olijf wél alles bespreekbaar en helpt vanuit haar eigen expertise.

Olijf zet zich vanuit een onafhankelijke positie in voor preventie, onderzoek, voorlichting, lotgenotencontact en natuurlijk belangenbehartiging. Olijf wil dat hierdoor minder vrouwen ziek worden en komen te overlijden en dat onderzoek en de (na)zorg voor patiënten sterk verbetert. Maar ook dat patiënten zich gesteund voelen, dat zij met de juiste informatie keuzes kunnen maken en zich krachtig genoeg voelen om hun stem te laten horen en de regie te nemen in hun leven of levenseinde.

Olijf’s campagne ‘Samen sta je niet alleen’

Olijf’s campagne Samen sta je niet alleen helpt deze stilte te doorbreken met verhalen van (ex-) patiënten. Verhalen die doen beseffen dat de impact van gynaecologische kanker enorm is en dat deze ziekten veel meer aandacht nodig hebben. Deze vrouwen vragen aandacht met een kwetsbare houding in een omgeving die aan ze voorbij gaat. De vrouwen roepen iedereen op: deel ook jouw foto in deze campagne. Olijf roept op: Sla jouw #handenineen en steun deze 21.000 vrouwen door Olijf te steunen en de campagne te delen. Samen sta je niet alleen.

 

Zo ook het verhaal van Tineke:

“Zit ik daar met kennelijk een soort monster in mijn buik.”

Toen Tineke met een pijnlijke onderrug en wat bloedverlies naar de dokter ging, was kanker het laatste waar ze aan dacht. Tot de gynaecoloog aan de telefoon hing. De diagnose? ESS, een zeldzame en agressieve vorm van baarmoederkanker. Ze bleek geen uitzaaiingen te hebben, wel was een operatie noodzakelijk. Volgens de artsen was ze daarna ‘genezen’, maar zo voelde het totaal niet.


Tineke had behoefte om haar verhaal kwijt te kunnen, maar vanuit het ziekenhuis wordt er nauwelijks wat geregeld qua nazorg. “Ik heb uiteindelijk zélf aan een verpleegkundige gevraagd of zij niet een praatgroep kende. Ze kwam met Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, en zo ben ik lid geworden. Ik heb gretig alle informatie en bovenal de verhalen van anderen tot me genomen. Eindelijk (h)erkenning! Het maakte dat ik me wat minder alleen voelde. En dat is op een moment waarop je leven verre van stabiel is, enorm prettig.”

 

September: Internationale Maand van Gynaecologische Kanker

September is de maand waarin  alle internationale patiëntenorganisaties meer aandacht vragen voor gynaecologische kankers (eierstokkanker, eileiderkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, vaginakanker, schaamlipkanker/vulvakanker en trofoblastziekten).

 

Waarom is veel meer aandacht voor gynaecologische kanker hard nodig? Meer aandacht betekent meer kans op een beter leven voor (ex)patiënten. Het maakt dat andere vrouwen tijdig de symptomen kunnen herkennen, dat vrouwen eerder praten over hun klachten, dat ze tijdig een uitstrijkje laten maken en naar de dokter durven te stappen. Want hoe eerder iets ontdekt wordt hoe beter de vooruitzichten.

 

Het is ook belangrijk dat er meer onderzoek komt en dat onderzoekers en zorgverleners zich bewust worden van de problemen die vrouwen en hun partners ervaren. Ook als de kanker al weg is.

Gynaecologische kankers kennen vaak veel nare gevolgen. Voor (ex-)patiënten en hun naasten is het belangrijk te weten dat ze bij Olijf terecht kunnen met hun ervaringen en vragen en dat ze zich via Olijf ook kunnen inzetten voor anderen.

Over Olijf

Stichting Olijf werkt aan minder gynaecologische kanker, meer overlevers en betere zorg waarin de patiënt echt centraal staat en waarin zij meer grip ervaart op het leven met of na kanker. Olijf doet dit door patiënten en hun naasten te informeren, te steunen en te versterken. En door hun stem te laten horen bij onder meer het verbeteren van onderzoek, beleid, preventie en kwaliteit van zorg en leven. Olijf.nl

Bron: Olijf

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen