Een op de vijf Nederlanders stelt medische hulp uit vanwege geldtekort

Array
15 procent haalt medicatie niet op bij apotheek vanwege geldgebrek

Meer dan twintig procent van de Nederlanders heeft weleens medische hulp uitgesteld omdat ze er op dat moment geen geld voor hadden. Dit blijkt uit onderzoek van kortingswebsite Acties.nl naar zorgkosten, gehouden onder 1.107 Nederlanders. Ook blijkt 15 procent ten minste één keer zijn medicijnen niet te hebben opgehaald vanwege geldgebrek.

“De cijfers laten zien dat een aanzienlijk gedeelte van de Nederlanders problemen ondervindt met het betalen van de ziektekosten”, aldus Vince Franke van Acties.nl. “Ondanks dat zorgverzekeraar DSW deze week bekendmaakte dat zij volgend jaar een lagere premie en eigen risico rekenen, is er nog steeds sprake van een eigen risico dat niet drastisch lager is dan voorheen. Het lijkt erop dat een deel van de Nederlanders financieel helemaal geen ruimte heeft voor een eigen risico.”
Zoektocht naar goedkopere zorgopties
Naast het uitstellen van medische hulp en het niet ophalen van medicatie bij de apotheek, heeft 20 procent van de Nederlanders weleens een voordeligere aanbieder gezocht voor een medische behandeling. “In veel branches schieten de vergelijkingssites als paddenstoelen uit de grond, maar in de zorgsector gebeurt dat nog veel minder”, aldus Franke. “Ga je bijvoorbeeld verder kijken naar een goedkopere optie als je huisarts je heeft doorverwezen naar een specifieke behandelaar? Mogelijk gebeurt dit vaker bij behandelaren waar je geen doorverwijzing voor nodig hebt.”
Spaargeld aanbreken om zorgkosten te kunnen betalen
Dertig procent van de respondenten zegt ooit spaargeld te hebben gebruikt voor medische kosten. Opvallend is het grote verschil tussen mannen en vrouwen. Zo hebben vrouwen vaker aanspraak moeten doen op hun spaargeld voor het betalen van medische kosten; 35 procent tegenover 24 procent. Daarbij stelt een op de vier Nederlandse vrouwen (25 procent) medische hulp uit vanwege geldgebrek, tegenover ongeveer een op de acht mannen (16 procent). Franke: “Vrouwen werken vaker parttime en hebben gemiddeld een lager inkomen dan mannen. Het zou kunnen dat zij hierdoor eerder aanspraak moeten doen op hun spaargeld.”
Zorgen over de premie
36 procent maakt zich zorgen over de zorgpremie van volgend jaar. Franke: “Ondanks dat het er de afgelopen maanden op leek dat de zorgpremie zou gaan stijgen, maakte DSW deze week als eerste bekend een lagere premie én eigen risico te gaan rekenen. Het gaat om een paar euro en het is afwachten of de andere verzekeraars volgen, maar je ziet dat dit leeft.” Gelderlanders maken zich met 28 procent het minst zorgen. Inwoners van Limburg maken zich aanzienlijk meer zorgen over de zorgpremie dan de rest van Nederland (42 procent). “Limburg is de provincie met het hoogste vergrijzingscijfer van Nederland. Omdat ouderen gemiddeld meer zorg nodig hebben, verklaart dit mogelijk dat Limburgers zich veel zorgen maken over de stijgende premie en het eigen risico.”
Over Acties.nl
Acties.nl helpt consumenten om te besparen op online aankopen door de actuele kortingscodes, aanbiedingen, sales, deals en kortingsbonnen te verzamelen van meer dan 1.000 webshops. Daarnaast biedt de website interessante bespaartips voor de meest uiteenlopende zaken, zoals vakanties, boodschappen en kleding. Acties.nl wordt dagelijks door ruim 25.000 bezoekers geraadpleegd.
Bron: Mediatic

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen