GroenLinks lanceert voorstel om winsten in de zorg aan te pakken

Geld bedoeld voor de zorg moet ook daadwerkelijk terecht komen bij de zorg, en niet in de zakken van zorgbestuurders. Afgelopen week ontstond commotie omdat zorginstellingen via schimmige constructies het verbod op winst weten te omzeilen. Wat GroenLinks betreft is het helder: winstuitkeringen horen niet thuis in de zorg. Corinne Ellemeet komt daarom met een initiatiefvoorstel om de achterkamertjeswinst in de zorg aan te pakken.

De Wet Toelating Zorginstellingen (Wtzi) verbiedt winstuitkeringen in de zorg. Toch maken veel zorginstellingen buitensporig veel winst. Via een ingenieuze constructie besteden deze instellingen zorg uit aan één of meerdere BV’s. Deze BV’s vallen niet onder het wettelijke verbod op winst. En de eigenaren ervan ontvangen ‘gewoon’ hun winstuitkering. Deze winstmakende eigenaren zijn vaak precies dezelfde personen als de eigenaren van de zorginstellingen met het verbod op winst.
Initiatiefvoorstel
Daarom lanceert GroenLinks vandaag een initiatiefvoorstel om het wegsluizen van zorggeld aan te pakken. Het verbod op winstuitkering wordt uitgebreid naar alle instellingen die feitelijk zorg verlenen. Dat betekent dat de regels ook voor zorgBV’s en dochterondernemingen gaan gelden. Daarnaast worden alle zorginstellingen, ook die met een relatief kleine omzet, verplicht om hun financieel jaarverslag openbaar te maken. Dat maakt het toezicht makkelijker.
Corinne Ellemeet: “Aan de ene kant zien we veel mensen die zich grote zorgen maken over de vraag of ze de doktersrekening nog wel kunnen betalen. Terwijl we aan de andere kant zien dat geld voor de zorg verdwijnt in de zakken van zorgbestuurders. Winstuitkeringen horen niet thuis in de zorg. En de mazen in de wet die dit nu nog mogelijk maken, moeten onmiddellijk worden gedicht. Ons initiatiefvoorstel pakt het wegsluizen van zorggeld aan. Zodat geld bedoeld voor de zorg voortaan naar de zorg gaat, en niet naar de tweede auto van de zorgbestuurders.”
 

Bron: Lot Feijen – Tweede Kamerfractie GroenLinks

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen