Toekomst Centrum Seksueel Geweld in gevaar

Array

Steeds meer slachtoffers weten de weg naar het Centrum Seksueel Geweld te vinden, zo blijkt uit het stijgend aantal hulpvragen in de afgelopen periode. Maar de financiering van de hulp is niet geborgd. Op dit moment hebben slechts 2 van de 16 CSG locaties structurele zekerheid dat ze kunnen blijven bestaan. Voor het landelijk telefoonnummer 0800-0188 en alle andere belangrijke landelijke taken is vanaf 2018 nog geen geld beschikbaar. Nu de discussie over seksueel geweld in Nederland in de volle breedte wordt gevoerd en steeds meer mensen onthullen, moeten slachtoffers op deskundige hulp kunnen rekenen, vindt het Fonds Slachtofferhulp. De totstandkoming, uitrol, landelijke kosten en campagnes van het CSG betaalde Fonds Slachtofferhulp tot nu toe, als innovatie en vervolgens als overbrugging, met privaat geld.

Ineke Sybesma, directeur Fonds Slachtofferhulp: “Slachtoffers van aanranding en verkrachting hebben recht op multidisciplinaire, deskundige hulp en onderzoek. Nu de weg naar het CSG wordt gevonden, kan de Rijksoverheid deze slachtoffers niet in de steek laten. We doen een dringend beroep op de minister voor Rechtsbescherming om daarvoor verantwoordelijkheid te nemen.”

Verdubbeling meldingen

De bekendheidscampagne die Fonds Slachtofferhulp voor het CSG voerde onder de noemer ‘Als het jou overkomt’ heeft de afgelopen weken geleid tot een verdubbeling van het aantal meldingen. Van gemiddeld 250 in de eerste maanden van dit jaar naar 550 in oktober en tot nu toe vergelijkbare aantallen in november. De toename onderstreept het belang van en de behoefte aan deskundige hulp na aanranding en verkrachting. Pas sinds januari 2017 is er een landelijk dekkend CSG netwerk en het CSG heeft een nog relatief lage naamsbekendheid. De verwachting is dat het aantal meldingen alleen maar verder zal toenemen met een groeiende naamsbekendheid.

Over het Centrum Seksueel Geweld

In elk CSG werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting de benodigde specialistische zorg te geven. Bij voorkeur binnen zeven dagen omdat dit de kans op medische en psychische problemen aanzienlijk verkleint. Ook is er meer kans om een dader te vervolgen, als er binnen een week sporenonderzoek wordt gedaan. Door te bellen naar 0800-0188 kunnen slachtoffers van acuut seksueel geweld direct terecht op de dichtstbijzijnde locatie. Voor meer informatie zie www.centrumseksueelgeweld.nl

Over Fonds Slachtofferhulp

Het Fonds Slachtofferhulp maakt zich als onafhankelijke maatschappelijke organisatie sterk voor slachtoffers van ongevallen, misdrijven en rampen. Aan de hand van onderzoeken en projecten werkt het Fonds Slachtofferhulp aan het verbeteren van de positie van slachtoffers in Nederland. Op die manier moet elk mens de mogelijkheid krijgen om na een ingrijpende gebeurtenis de draad weer op te pakken. Voor meer informatie zie www.fondsslachtofferhulp.nl

Bron: Fonds Slachtofferhulp

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen